2016. május 16. 13:58 - Ben Szitas

Aktuál - Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

2016.05.06.

Végre megérkezett hát az Amerika Kapitány-trilógia záró-epizódja, a Polgárháború, amely nem csak azért jelentős, mert lezárja a Kapitány önálló filmjeinek sorát, de a Marvel-univerzum életében is fontos szerepet tölt be. Tulajdonképpen a felvonultatott szereplőgárda, és a történet volumene miatt akár egy előrehozott Avengers-mozinak is beillene a film, a rendezők pedig ezúttal is a Russo-testvérek, akik már a Tél Katonáját is jegyzik. Azt már az írásom elején megemlíteném, hogy mindig is szerettem a képregényfilmeket, és én is a Marvel-franchise kedvelői közé tartozom, ám elvakult, fanatikus szuperhősrajongó sohasem voltam - ám még ha objektíven vizsgálom is, el kell mondanom, hogy a Polgárháború megfelelt az előzetes várakozásoknak.


Mikor bekapcsolódunk a történetbe, már lezajlott a Bosszúállók: Ultron kora cselekménye, illetve már olyan hősök is megjelentek, mint Scarlet Witch vagy Ant-Man. A szuperhősök tehát már évek óta jelen vannak a társadalomban, önkéntes igazságosztói tevékenységüket azonban az emberek kezdik megelégelni - világmegmentő akcióik során a hősök sokszor óriási károkat csinálnak a környezetükben, illetve akaratlanul is, de rengeteg ártatlan civil halálát okozzák. Egy balul sikerült rajtaütés után, ahol jelen volt többek között Amerika Kapitány, a Fekete Özvegy és a Sólyom is, az ENSZ lépéseket akar tenni annak érdekében, hogy szabályozza a Bosszúállók ténykedését. Emiatt hamarosan viszály keletkezik az Avengers tagjai között - Vasember támogatja az ENSZ akaratát, Amerika Kapitány viszont független akar maradni. A Bosszúállók csapata ez alapján két táborra szakad, érdekellentétük pedig egyre inkább kezd kiéleződni...


Kezdeném azzal, hogy szerintem a cím egy kissé félrevezető - ez nem Amerika Kapitány saját filmje, és nincs is az az érzésünk, hogy ő lenne itt a főszereplő. A Polgárháború inkább megfelel egy Avengers 2.5-nek, és amellett, hogy két kivétellel az összes korábbi szuperhős szerepel a filmben, még új szereplőket is behoznak, ilyen a Fekete Párduc és Pókember. A film igyekszik egyszerre kapcsolódni a Tél Katonájához, és az Ultron korához is, de ezzel egy időben a Bosszúállók 3-at is elő akarja készíteni, ami kifejezetten jól sikerült szerintem. A sztori nagyon komplex lett és emiatt végig odafigyelést igényel, ám a 2 és fél órás játékidő egy pillanat alatt el fog repülni. Látvány terén a film alaposan felteszi a lécet, az akcióknak sodró lendülete van, de, ami még jobb, hogy az érdeklődésünk az akciókat mellőző részeknél is élénk marad.


Tetszett továbbá az is, hogy itt úgy tűnik, a Marvel szakított a megszokott sablonjaival. A történet jellege eltér a korábbiaktól - nincs egyértelműen jó és gonosz oldal, és a szuperhősök itt már nem egy nagy ellenség, hanem egymás ellen küzdenek. Ez a vérfrissítés már nagyon kellett szerintem a franchise-nak, új színt visz az univerzum eseményeibe annak ellenére, hogy igazán merész lépéseket még itt sem mert megtenni a Marvel Studio, de a spoilerek miatt ebbe most nem mennék bele. A két központi figura egyértelműen Vasember és Amerika Kapitány, akiknek a konfliktusát sikerült kellő hitelességgel ábrázolni - érezzük, hogy itt bizony komoly eseményeknek vagyunk tanúi, a film végi csihipuhi jelenet pedig az eddigi egyik legbrutálisabb, és érzelmileg leginkább felfokozott pillanata ennek a filmsorozatnak. Véleményem szerint a Polgárháború lett a Marvel franchise eddigi legdarkosabb fejezete, egy sötétebb irányba viszi el az eseményeket, de mindezt úgy vitte véghez, hogy ezzel párhuzamosan a humor-faktor nagyon rendben van.


A film igyekszik a szuperhősök "emberibb" oldalát előtérbe hozni - motivációik hitelesek és valósak, minden karakternél tudni fogjuk, hogy kinek az oldalán áll és miért. Itt már megvan az az érzésünk, hogy nem Isteneket látunk a vásznon, hanem csak különleges képességekkel megáldott embereket. Viszont a rengeteg karakter szerepeltetése azt is magával vonja, hogy az említett két főszereplőn kívül a többi hős csak minimális szerepet kapott. A Fekete Özvegy és Scarlet Witch még többet kap egyszerű cameonál, de például Ant-Man, Sólyom, vagy Vízió épp csak beköszönnek a filmbe. Kitérnék a két új szereplőre is: a Fekete Párduc karaktere fantasztikusan vagányra sikeredett, de talán a legnagyobb várakozások Pókemberrel kapcsolatban voltak. Az új, Tom Holland által játszott Peter Parker jól illeszkedik a többi hős közé, jól eltalálták a szerepét, és ügyesen, mindenféle szájbarágás nélkül hozták be őt a Marvel franchise-ba. Két dolog viszont zavart vele kapcsolatban: egyrészt, szerintem egy kicsit túl "gyerekesen" van ábrázolva, másrészt, az új May nénivel egyszerűen nem tudok kibékülni. Viszont, összességében a hozzám hasonló Pókember-fanok elégedettek lehetnek, és a csúfos véget ért Amazing Spider-Man után új életre kapott a hálószövő. Egyértelműen látszik, hogy a két új hőst azért írták bele a forgatókönybe, hogy felvezessék a saját, önálló filmjeiket - ám ez maradéktalanul sikerült, kíváncsian várom a Fekete Párduc és főleg az új Pókember-filmet is.


Nem igazán panaszkodhatunk a harmadik Amerika Kapitány-filmre. A tavalyi Bosszúállóknál véleményem szerint jobb alkotás lett, a Batman vs. Superman-t simán túlszárnyalja, és megkockáztatom, hogy évek óta ez a legjobb képregényfilm, ami mozikba került. Tovább dübörög tehát a Marvel-gépezet, új kilátásokat előtérbe helyezve - az Amerika Kapitány: Polgárháborút 8/10-re értékelem.

IMDB: 8,5/10

Metascore: 76/100

Rotten Tomatoes: 91%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr18721886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása