2016. október 30. 10:44 - Ben Szitas

Top 10 horrorfilm

Valamilyen oknál fogva az emberek szeretnek borzongani, ezek a filmek pedig alaposan kiszolgálják az igényeiket. Most a Top 10 legjobb horrorfilm bemutatása következik, szubjektív vélemény alapján. A listát nehéz feladat volt összeválogatni, mivel az idők során a horror számos más műfajjal társult (pl.: sci-fi, vígjáték, dokumentumfilm stb.), és a thrillertől is elég nehéz megkülönböztetni. Én elsősorban a tiszta, hamisítatlan horrorokra koncentráltam, amelyek sikerrel tudtak kitörni egy alapjába véve igénytelen, és B-filmes műfajból. Az Alien sorozatra elsősorban sci-fi-ként tekintek, így az nem fog felkerülni, valamint sorozatonként csak egy filmet választottam az igazságosság miatt.

A listán nem szerepelnek, de említést érdemelnek: Nosferatu, A texasi láncfűrészes mészárlás, Ómen, Sikoly, A kör, A köd

10. Ideglelés (1999)

Az Ideglelés 1999-es megjelenése idején újítólag hatott a horror műfajára: minimalista, kézikamerás felvételeivel, és valóságosnak ható történetével megalkotta az ál-dokumentalista horrorfilmek zsánerét, amely azóta számos (sajnos jóval gyengébb minőségű) alkotással bővült. A film három egyetemistát követ, amint nekivágnak egy amerikai erdőségnek, hogy felderítsék a Blair-i Boszorkány rejtélyét, és leforgassanak egy saját készítésű filmet róla - pár nap után azonban a túra rémálommá válik. A főszereplők elvesznek az erdőben, megszakad minden kapcsolatuk a külvilággal, és egy idő után már csak a saját túlélési ösztönükre támaszkodhatnak. A zéró költségvetésből készült Ideglelés (részben jól sikerült reklámkampányának köszönhetően) annak idején annyira valóságosnak hatott, hogy többen rosszul lettek a moziban, mivel a látottakat igaznak hitték. Bővebben a filmről itt.

9. Az élőhalottak éjszakája (1968)

Ismét egy műfajteremtő alkotásról beszélhetünk: George A. Romero a '60-as évek végi, fekete-fehér filmjével megalkotta a zombi-horror műfaját. A közönség ekkor találkozhatott először a lomha, ronda, és hörgő zabálógépekkel, amelyek azóta már megszámlálhatatlan filmben, könyvben, videojátékban visszatértek - azonban az 1968-as Az élőhalottak éjszakájában bukkantak fel első alkalommal. Mai szemmel nézve Romero klasszikusa már néhol túl klisés, néhol túl egyszerű és már-már nevetséges, azonban érdemes azon elgondolkozni, ha nincs ez a film, akkor lehet, hogy Walking Dead sem lesz soha...

8. Rémálom az Elm utcában (1984)

A tavaly elhunyt Wes Craven soha nem tartozott az igazi nagy filmrendezők közé, és filmográfiája sem számít túlságosan kiemelkedőnek: azonban 1984-es, mára már horror-klasszikusnak számító alkotásával egy igazán kreatív és eredeti produkciót tett le az asztalra. A Rémálom az Elm utcában eljátszik azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha a szörny (aki ebben az esetben a késujjú Freddy Krueger) csak álmukban veszélyeztetné az Elm utca tini lakosait. Mivel az alvás elemi szükséglete az embernek, ezért előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy mindenki Krueger karmai között találja magát - a film annak idején ijesztő volt, ma már inkább szórakoztató, emellett az egész alkotást belengi a '80-as évek sajátos bája.

7. A dolog (1982)

A szintén horror veteránnak számító John Carpenter A dolog c. filmje nagyon a horror és a sci-fi határán egyensúlyozik, így tulajdonképpen mindkét műfajba be lehetne sorolni. Egy antarktiszi kutatóállomáson járunk, ahol tudósok egy csoportja egy rendkívüli élőlényre lesz figyelmes: mivel senki sem tudja micsoda ez, ezért mindenki szimplán "The Thing"-nek hívja. Mint később kiderül, ez a furcsa lény nagyon agresszív és életveszélyes - hamarosan elkezdi pusztítani a bázis lakóit, kegyelmet nem ismerve. A dolog azért nagyon nyomasztó alkotás, mivel a nézők és a szereplők egyaránt tudják, hogy ebből a helyzetből nincs menekvés: a Kurt Russel által vezetett túlélő csapatot körülzárja az Antarktisz jégtakarója, és csak akkor élhetnek túl, ha valahogy elpusztítják a rájuk vadászó szörnyet.

6. Drakula (1992)

Az erdélyi Drakula gróf legendájának már számtalan feldolgozása készült el az évtizedek során, és bár a Lugosi Béla, és a Christopher Lee-féle változatok is nagyon jók, ide mégis Francis Ford Coppola 1992-es filmjét vettem be. Az olasz származású rendező nem semmi stábot válogatott össze filmjéhez: Anthony Hopkins, Winona Ryder, és Keanu Reeves (aki itt rendkívül erőtlenül alakít) egyaránt helyet kapott, a gróf előkelő szerepét pedig minden idők legalulértékeltebb színészére, Gary Oldman-re bízták. A Drakula egy rendkívül hangulatos, misztikus, és hátborzongató alkotás lett, mely kiválóan adaptálja az alapanyagot, és emellett saját korában kiemelkedőnek számító látványvilággal rendelkezik. Nem lehet egyértelműen horrornak nevezni, mivel jócskán el van látva fantasy és drámai elemekkel, azonban véleményem szerint ez a legjobb vámpíros film, amely valaha készült.

5. Rosemary gyermeke (1968)

Ebben a filmben nincsenek sem vámpírok, sem élőholtak, mégis olyan hátborzongató, hogyha megnézzük, garantáltan a hatása alá kerülünk. Elsősorban pszichológiai jellegű horrorfilmről van szó, amely a főszereplő, Rosemary Woodhouse életének legsötétebb kilenc hónapját mutatja be: egész pontosan azt, amint terhessége alatt egyre több gyanús, kísérteties, és nyomasztó dolgot vesz észre a környezetében, mígnem rádöbben arra, hogy ő, és születendő gyermeke egy óriási összeesküvés csapdájába estek, ahonnan már nincs kiút...Roman Polanski az első amerikai filmjében az ember elemi félelemforrásait veszi célba: a bizonytalanság, szorongás és kiszolgáltatottság rendkívül jól átérződik, emellett pedig a sátánizmus témája is felszínre kerül ebben a borzongató alkotásban.

4. Halloween - A rémület éjszakája (1978)

Carpenter már második alkalommal képviselteti magát ezen a listán, nem véletlenül: a Halloween c. filmjével sokak szerint megalkotta a slasher-horror fogalmát, amely később olyan alkotásokat (és egyben filmsorozatokat) hozott, mint a Rémálom az Elm utcában, a Péntek 13., vagy a Sikoly. A képzeletbeli Haddonfield városkájában járunk, méghozzá 1978. október 31.-én, Mindenszentek estéjén: ekkor szökik meg a sorozatgyilkos Michael Myers az elmegyógyintézetből, és kezdi módszeresen hidegre tenni a kisváros lakóit. A film kiválóan érzékelteti a nagy termetű, arctalan gyilkológéptől való rettegést, miközben minden képkockáról átjön Halloween ünnepének hangulata: mai szemmel nézve a produkció már kissé lassúnak és kiszámíthatónak tűnhet, ám nem lehet tagadni, hogy egy hatalmas horror-mérföldkőről van szó.

3. Ragyogás (1980)

A valaha élt egyik legnagyobb rendező-óriás, Stanley Kubrick is tiszteletét tette ebben a vérgőzös műfajban, méghozzá egy Jack Nicholson főszereplésével készült Stephen King-regényadaptációval. A lista eddigi helyezettjeit még meglehetett nézni egy kellemes borzongással, azonban a Ragyogás már nem ilyen: ezalatt a film alatt garantáltan félni fogunk. A történet a családapa Jack Torrance megtébolyodását meséli el - feleségével és gyermekével télre beköltözik egy isten háta mögötti kísértetjárta hotelbe, majd ott fokozatosan elszabadul a pokol, Jack pedig fejszéjével valódi ámokfutásba kezd. Kubrick alkotása rávilágít arra, hogy egy szerettünktől való rettegés sokkal nyomasztóbb lehet, mint bármi más - Nicholson fantasztikusan alakít, a fényképezés hibátlan, a hangulat pedig kifogástalanul horrorisztikus ebben a nagyszerű adaptációban.

2. Az ördögűző (1973)

A második helyezést egy olyan produkció kapta meg, amelyet mindmáig a valaha készült egyik legfélelmetesebb filmnek tartanak. Az ördögűző tabukat nem ismerve hozza rá a frászt a nézőkre, még 43 év távlatából is - a főszereplő maga a Sátán, amint megszállja a 9 éves Regant, majd fokozatosan eltorzítja a kislány testét és lelkét egyaránt. A film rendkívül mocskos és visszataszító módon ijesztget: az ördög még a leggusztustalanabb eszközöktől sem riad vissza, nincsenek sem céljai, sem motivációi, egyetlen célja a rombolás, amelyet sikerül is végrehajtania. William Friedkin filmje szemrebbenés nélkül kifigurázza az orvosokat és az egyházat egyaránt, miközben a rendező olyan zseniálisan komponálja meg a képsorokat, hogy bizonyos részek mindmáig nem vesztettek hatásukból (pl.: lépcső jelenet, vagy maga a film végi ördögűzés). Sok helyen betiltották, sokan nem bírták végignézni - Az ördögűző viszont mindig egyike lesz a legjobb horrorfilmeknek.

1. Pszichó (1960)

Szerintem nem volt kétség, hogy az első helyet a borzongás nagymestere, Alfred Hitchcock kapja meg, méghozzá leghíresebb, Pszichó c. filmjével. A rendező elvisz bennünket az azóta hírhedtté váló Bates Motelbe, ahol az ott élő, skizofrén fiú, Norman Bates szedi gyanútlan áldozatait. Ebben a filmben is több műfaj keresztezi egymást: jelen esetben a krimi, a thriller, és a horror ötvözetét láthatjuk. A zuhanyzós jelenet mindmáig a filmtörténelem egyik legikonikusabb képsora, a Pszichó pedig többek szerint alapjául szolgált a későbbi slasher-műfaj létrejöttének. Hitchcock képes volt arra, hogy egy átlagosan alacsony színvonalú műfajban létrehozzon egy olyan alkotást, amely nem csak minden idők egyik legjobb horrorja, de a valaha készült egyik legjobb film is egyben.  

      

 

 

 

 

 

 

Címkék: top 10
26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr1311914899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az övezet gázai 2016.10.31. 19:29:38

Az Ómen futottak még? Kár.

AldoWinnfield 2016.10.31. 19:38:35

Listába nem kötök bele, mert jók a filmek, de szerintem a Rémálom az Elm utcában második részéből van a kép. Azt azért kijavítanám. :)

alien 2016.10.31. 19:43:40

A dolog sokkal előrébb való. Ketten sakkoztak McRaedy és a dolog.

Gabbesz 2016.10.31. 19:45:40

A Fűrész is beleférhetett volna.

Dr. Courtsier Boobsoff 2016.10.31. 19:55:40

Számomra A dolog egyértelműen máig a legjobb. A zenéje még most is duruzsol a fülembe, nagyon nyomasztó film volt, ráadásul a vége külön értelmezésért kiált.

A Blair witch project érdekessége, hogy a mai napig kevesen tudják helyesen értelmezni, hogy miről is szólt ez a film és mit jelent a vége egész pontosan.

Fura, hogy a Kör kimaradt. Engem kevés film tudott beparáztatni, de annak sikerült :/

korxi 2016.10.31. 20:20:36

Hanyagoljátok már ezeket a halálosan unalmas kommenteket hogy ez meg az miért nincs benne.
Minden műfajban minden top akárhányas lista alatt a kommentek egy részét az nyafogósok teszik ki. Csináljatok ti is egy tízes listát ízlésetek szerint, aztán rakjátok bele. (Aztán nyafogjatok egymás listái alatt, hogy a saját kedvenc miért nincs benne, hehe)

gregaba 2016.10.31. 20:30:01

korxi: "nyafogásról" beszélsz, de te nyafogsz a legtöbbet a kommentek közül, szorri.

A Dracula sztem nem elég jó erre a listára, lehetett volna A légy helyette.
Az ördögűzőt raknám az első helyre, ma nagyobbat üt, mint a Psycho.

Bergyilkos Bohoc 2016.10.31. 20:37:10

A pszichó lehet akármilyen kultikus és korszakalkotó, mai szemmel már a délutáni műsorsávba is belefér, az istenített zuhanyzós jelenet meg vicc kategória (legjobb, amikor a disznóölővel szarrá szurkált nő lábai között a vízben egy patak vér helyett mindössze néhány szolid csepp keveredik). Igen, tudom, hogy mások voltak a szokások, de akkor mondjuk azt, hogy a maga idejében volt a legjobb, mert szerintem a listán közölt filmek szinte bármelyike erősebb alkotás.

2016.10.31. 20:37:19

na meg az egész estés tini nindzsa teknőcök

szepipiktor 2016.10.31. 20:42:29

"Minden műfajban minden top akárhányas lista alatt a kommentek egy részét az nyafogósok teszik ki. "
Pontosan csillagom!
Hiszen ha valaki kitesz egy szubjektív listát, akkor azt mindenki - hiszen mindenkinek van ilyen listája - kritizálhatja, véleményezheti stb.
Tudod, ilyen az élet! Itt a blogtérben nem a kdnp határozza meg a szabályokat.
A problémát a scifi terület mutatja a legjobban, ugyanis ma sok filmet raknak abba a kategóriába, miközben klasszikus akciófilmekről van szó, csak nem a Földön ölnek, hanem egy űrhajón, ismeretlen bolygón stb. Ezek valójában nem scifi-k.
Itt az egyik legjobb, a Pszichó is kakukkfióka, mert valójában egy jó thriller... Csak ugye A.H. a horror nagymestere, így számos filmjét is ide sorolják. A film a MAFAB besorolásában is Horror/Misztikus/Thriller...
.
A poszthoz meg (elfogadva a szerző véleményét)...
Most hiányoljam az egyik legjobbat, a Hullajó!-t?

Rébusz 2016.10.31. 20:57:26

Remekül összeállított lista, teljesen elfogadható szerintem, a filmek bemutatása is frappáns.

adt 2016.11.01. 00:26:47

Elég szubjektív a lista. A Drakulat ( legalábbis ezt a Bram Stoker Drakulat) semmiképen nem nevezném horrornak, max szép kosztümös filmnek. Ha már vámpíros film akkor a '84-es Fright Night, vagy a Penge. Az hogy a The fog - A köd kimaradt, az meg óriási hiba, ahogy a Péntek 13-nak is alapnak kellett volna lennie. A Halloween meg abszolút első nálam, ma is minden horror a abból építkezik.( kamera kezelés, zene, hirtelen erős hanghatások) A dolog meg inkább sci-fi horror, ennyi erővel meg akkor hol van az Aliens? .

adt 2016.11.01. 00:32:39

Az én saját listám:
1. Halloween 1978, John Carpenter
2. A köd ( The fog)
3. Halálos kitérő
4. Sziklák Szeme
5. Péntek 13- 2. rész
6. Rémálom az Elm utcában
8. Fright Night - 1984
9. Valaki követ
10. Sötétség fejedelme

2016.11.01. 05:20:01

Én szétbontottam volna minimum három listára, ugyanis hiányolom a Sci-fi horror, illetve a "hentelős" horror filmeket.

Alien-sorozat
Kaptár-sorozat
A dög
Tüske
Rec 1. 2.
...csak néhány, ami eszembe jutott.

Edwest 2016.11.01. 08:36:27

Az a baj ezekkel a tízes listákkal, hogy mindegyiken ugyanazok a filmek vannak - teszem hozzá, joggal - felsorolva. Nem fanyalgásból írom, egyszerűen minden ilyen listát azzal a várakozással nyitok meg, hogy majd kapok valami jó ötletet, de mindig csalódnom kell.

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2016.11.01. 09:01:01

@Bergyilkos Bohoc: Itt elsôsorban azokat a filmeket gyûjtöttem össze, amelyek valamilyen mòdon a legnagyobb hatàst gyakoroltàk a mûfajra. Lehetne külön listàt kèszíteni a jelenlegi 10 legrèmisztôbb filmrôl.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2016.11.01. 09:14:56

Ezek nagy része nem azért TOP10-es mert istentelenül jó, hanem mert elsők voltak valamiben.
Aki mai szemmel azt mondja nekem hogy erről a listáról az 1., 5., 6., 8., 9. nagyon jó film az A) hazudik B) nem látta a filmet C) túlművel sokbölcsészdiplomás.
Akkor jó volt, mint ahogy a kőbalta is egy nagyon használható eszköz VOLT. Ma már nem éppen a legpraktikusabb eszköz.
1899-ben a legnagyobb sebesség világrekord akkora volt mint amit ma egy 20 éves Swifttel is meg tudsz csinálni hegynek föl. Ezek szerint az a legjobb teljesítmény?

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2016.11.01. 09:15:07

@Ben Szitas: Ja, ha innen nézem, akkor korrekt. A legjobb az változik.

Vrplt 2016.11.01. 11:02:56

Hatodik érzék (bár ez inkább thriller) No. 1.

eßemfaßom meg áll 2016.11.01. 11:06:02

Ha az Alien (űrhajó idegen gyilkol legyőzik) kizárt scifi akkor a The Thing (ürhajó idegen gyilkol legyőzik) miért is nem az?

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2016.11.01. 11:09:04

@eßemfaßom meg áll: Személyes vélemény. Ridley Scott és James Cameron filmjeit inkább a sci-fi-hez, míg Carpenter filmjeit inkább a horrorhoz társítom, bár az igaz, hogy A dologban van mindkettő bőven. Azért szerintem jobban hiányzott volna a listáról, mint az Alien 1 és 2.

gigabursch 2016.11.02. 11:02:38

Az ideglelés záró képsora a letérdelt alakkal eléggé elgondolkodtató.
Amúgy jó film. S egy jó filmhez nem is kell több.

Az Omen I-II-III szerintem magáért beszél.

Sok embernél a horror, a thriller és a sci-fi sok ponton összemosódik egyes filmekben és nem ok nélkül.
Az Alien filmek is ilyenek. Elgondolkodtatóak, bár nekem nem jöttek be.

Petrus Rosidus Maximus 2016.11.02. 11:02:44

Z war, Sikoly, Tudom mit tettél tavaly nyáron és persze a Mártírok! Ezek nélkül nemigen lehet komoly lista. Bár, hogy mi horror és mi thriller az kérdéses.

Skywatcher 2016.11.02. 11:04:08

Nekem tetszik a lista, nyilván lehet elvenni belőle és hozzátenni is, személyes ízlés kérdése. A Pszicho szerintem sem horror, vér is alig folyik benne, inkább pszichotriller (stílusosan :D ).
A Halloween nekem kimaradt gyerekkoromban, valszleg elvitték ezirányú éhségemet a Péntek 13 filmet, aztán meg Freddy bátyó. Ugyanígy a Sikoly sorozatot sem láttam, még felnőtt fejjel sem, szerintem már nem is pótolom.
Ami viszont feltűnt, hogy a Ragyogásnál ismertetőként csak az apa megtébolyulását említeni, eléggé félrevezető (már persze ha van itt újszülött, aki nem látta), mert valójában az mellékszál, de ugye ami a film címét is adja, igen nagy jelentőséggel bír. Ráadásul Kubrik akármilyen nagy mester is, a könyvet elolvasva jobban átjön az egész mondanivaló és történet is. Akinél a top3-ban bennevan ez a film, mindenképpen olvassa el a könyvet!
süti beállítások módosítása