2017. március 24. 09:52 - Ben Szitas

Aktuál - T2: Trainspotting (2017)

1996-ban a feltörekvő, fiatal rendező, Danny Boyle minden idők egyik legnagyobb kultuszfilmjét alkotta meg a Trainspotting képében: az Irvine Welsh regénye alapján készült mű járványként söpört végig a brit fiatalok körében, idővel pedig természetesen a világ többi részére is átterjedt. A kult-státusz kivívásának oka felettébb egyszerű: a film laza volt, pörgős és menő, ám amellett, hogy a felszínen egy kifogástalan blockbuster-ként funkcionált, a mélyén mégis egy komoly dráma húzódott meg az emberi kapcsolatokról, a cél nélküli fiatalságról, és természetesen a drogokról. Máig az egyik legsikeresebb brit produkció a Trainspotting, amely amellett hogy nyereséget hozott egy valódi mestermű is lett - nem véletlen, hogy 10/10-re értékeltem az alkotást a blogon. Felesleges lenne firtatni, hogy szükséges volt-e folytatni a négy skót csavargó történetét - az első film már önmagában is koherens egységet alkotott, a folytatás pedig sokáig csak indokolatlan pénzlehúzásnak tűnt. Aztán már egy kis reménykedésre adott okot, mikor kiderült, hogy visszatér Danny Boyle, sőt, hozza magával a komplett régi színésztársulatot is (akik azóta már bőven a 40-es éveiket tapossák) - végül pedig, ha nem is tökéletes, de mindenképp kellemesen jó film lett a T2: Trainspotting.


20 év telt el a hátrahajított söröskorsó, a halott csecsemő, Renton árulása, és a legendás "válaszd az életet" monológ óta - napjaink Skóciájában járunk, és nem lepődünk meg azon az életúton, amely azóta kijutott a Trainspotting szereplőinek. Spud (Ewen Bremner) azóta sem tudott leszokni a heroinról, és az állandó elterelő foglalkozások ellenére újra meg újra visszaesik, miközben már a sokadik állását veszíti el. Betegfiú (Jonny Lee Miller) különböző zsarolásokból és drogüzletekből tartja el magát, az állandóan agresszív Begbie (Robert Carlyle) pedig nem nagy meglepetésre éppen az életfogytiglani börtönbüntetését tölti az edinburgh-i fegyház falai között. Akkor csatlakozunk a történethez, mikor Renton (Ewan McGregor) visszatér új otthonából, Amszterdamból: úgy tűnik, a négy züllött életű "barát" közül egyedül neki sikerült tisztességes életet összehoznia holland feleséggel, és két gyerekkel együtt. Renton felkeresi cimboráit hogy jóvá tegye régi ballépését, ám ahogy az lenni szokott, a dolgok hamarosan nem várt módon alakulnak: Begbie megszökik a börtönből, Spud kishíján öngyilkos lesz, Betegfiút pedig perbe fogják zsarolás vádjával...


A forgatókönyv ezúttal Irvine Welsh Porno c. regényét veszi alapul, a T2 pedig igyekszik megőrizni a nagynevű előd összes erényét, miközben a célközönség már érezhetően megváltozott: a lázongó és lendületes ifjúság helyett most már a középkorú férfiak problémái vannak középpontba helyezve, némi fekete humorral és iróniával fűszerezve. Érthető módon a folytatás azoknak a nézőknek szól, akik már átélték az első rész nyújtotta páratlan élményt: nem csupán látták a korábbi filmet, de éltek is a ’90-es évek folyamán, és tisztában vannak azzal, hogy ’96-ban mekkora hatást gyakorolt a Trainspotting az akkoriban fiatal generációra. A film tömve van visszakacsintásokkal - akik fogékonyak ezekre, azok rendkívül jól fognak szórakozni a második rész alatt, míg akik nem látták az előzményt, vagy nem tetszett nekik, azok aligha fogják értékelni Danny Boyle folytonos nosztalgiabombáit. A múltidézés nagyon jól sikerült, a film hangulata és szerkesztése is nagyban hasonlít a korábbihoz, azonban ez azzal jár együtt, hogy a T2-nek nincs önálló arculata - a film olyan, mintha egy két órás epilógus lenne az első részhez. Innen már nem fogunk annyi mondatot idézni, és nem fogunk olyan sok jelenetre snittről-snitte emlékezni - való igaz, hogy a Trainspotting 2 jó alkotás lett, ám ez már csak egy a sok közül, és nem tud kilépni az első film árnyékából.


Jó érzés volt látni, hogy a régi csapat visszatér a vászonra, azért pedig külön hálásak lehetünk, hogy mindegyik korábbi színész igent mondott a felkérésre. A néző talán Ewan McGregor karakterével tud leginkább azonosulni, mivel ő az egyetlen, aki valamilyen módon kiutat keres a kábítószerek és a bűnözés posványából - más kérdés, hogy ez valóban sikerül-e neki a végére. Spud továbbra is a legfőbb humorforrást szolgáltatja a filmhez esetlen, kissé szánnivaló stílusával (ennek ellenére a két legjobb poén mégsem az ő nevéhez kapcsolható), a Robert Carlyle által életre keltett Begbie pedig továbbra is a csapat pszichopatája: gyakorlatilag minden jelenete tele van erőszakkal, amely néha már a groteszk humor világába csap át. Hármuk közül talán Carlyle hozza a legjobb alakítást (bár ehhez azért szükség volt a karakterre is), a Jonny Lee Miller által alakított Betegfiú pedig (csakúgy mint az első részben) most is csak asszisztál az eseményekhez, és meghúzódik a háttérben.


Annak idején sokan emlegették, hogy mennyire jól sikerült a Trainspotting zenei betétje: ez most is igaz, mivel a T2 is fantasztikus soundtrack-el lett ellátva, a pörgés és a lazaság ezúttal is teljes mértékben lejön a vászonról, és ehhez még csak hozzátesz a zseniális vágás, és a nagyszerű képi megvalósítások. Külön megemlítenék két jelenetet a filmből, amelyek egyértelműen kiemelkednek a többi közül: az egyik McGregor és Miller előadása az anti-katolikus gyűlésen, a másik pedig Renton és Begbie találkozása a nightclub mosdójában - ezek a pillanatok nagyszerűen megidézték a Trainspotting szellemiségét. A második részt mindenképp ajánlanám, de csupán azoknak, akik rajongói a '96-os produkciónak, akik viszont laikusként ülnek be a filmre, már nem biztos, hogy annyira élvezni fogják az alkotást. A magam részéről 7/10-et adnék a produkcióra.

IMDb: 7.7/10

Metacritic: 67/100

Rotten Tomatoes: 77%

Lásd még: 2017 legjobban várt filmjei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr9412366853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.