2016. augusztus 05. 01:23 - Ben Szitas

Top 10 képregényfilm

batman-the-dark-knight-rises-joker-film-soie-affiche-art-d_eacute.jpg

Nem vitás, hogy a 2010-es években a képregényfilmek aranykorát éljük - az utóbbi években a Marvel-produkciók elárasztották a mozikat, a DC-franchise még csak kezdeti fázisban van, de már az is beindult, a szuperhősös filmek mellett azonban más jellegű alkotások is bőven készültek már a műfajon belül. 2016-ban számszerint 5 nagy képregény-blockbuster érkezett, így hát úgy gondoltam nincs is jobb alkalom arra, hogy elkészítsem ezt a listát. Következzen hát a 10 legjobb képregényfilm amely (szerintem) valaha készült - különösebb előzetes megkötés nincs, bármely film felkerülhetett ide amely valamilyen képregényes-alapanyagból dolgozik, azonban a sorozatok (pl: Daredevil, Flash, Gotham stb..) ezúttal kimaradnak, és a téma minél nagyobb lefedettsége érdekében ahhoz is ragaszkodom, hogy egy franchiseból csak egy film kerüljön fel ide.


A listán nem szerepelnek, de érdemes megemlíteni: Batman - A denevérember, X-Men 2., V mint Vérbosszú, 300, Vasember, A csodálatos Pókember, Amerika Kapitány: Polgárháború


10. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

days-of-future-past-image09_masolata.jpg
Bár már az Az elsőket is nagyon szerettem, azt el kell ismerni Az eljövendő múlt napjai egy picivel még azon is túltett. Egyrészt, nagyon jó ötlet volt Singertől, hogy amellett, hogy megtartotta a 2011-ben bevezetett új mutáns-generációt, Farkassal az élen visszahozta a régi csapatot is. Másrészt, talán a legnépszerűbb X-Men sztorivonalat dolgozta fel - az időutazós szál kiválóan működött, ráadásul itt mutatkozott be az azóta közönségkedvenccé vált Quicksilver is, akinek a film elején volt egy felejthetetlen jelenete. Nem véltetlen, hogy a közvélemény ezt az X-Men adaptációt tartja az új trilógia legjobb darabjának, és (az X-Men 2.-vel megosztva) a komplett franchise legjobb filmjének is.


9. Watchmen - Az őrzők (2009)

watchmen-cast.jpg
Igencsak megosztó filmről van szó, amit ráadásul a manapság lehúzott Zack Snyder rendezett. Az eredeti, Alan Moore által megalkotott graphic novelt a valaha készült legjobb képregénynek tartják, és sokan úgy gondolták (köztük maga a művész is), hogy nincs is szükség filmváltozatra. Azonban Az őrzők mégis elkészült, és bár vannak vele gondok (sokszor válik unalmassá, illetve nem képes átadni az alapanyag gondolati mélységét), szerintem Snyder itt korrekt munkát végzett. A látványvilág hibátlan, a színészek jól teljesítenek, a hangulat az adaptált műhöz viszonyítva stimmel - a Watchmen jó példa arra, hogy ami papíron működik, az nem biztos, hogy a vásznon is ugyanolyan jól fog menni, ám ennek ellenére jó filmnek tartom, a képregényadaptációk között pedig mindenképpen jelentős.


8. Deadpool (2016)

11-deadpool-3_w529_h529.jpg
A lista legfrissebb darabja 2016 egyik legjobban várt produkciója, amely képes volt megfelelni az előzetesen felállított magas elvárásoknak. A Deadpool új színt vitt a műfajába - egy rajongók körében nagyon népszerű, de szokatlan "hőst" állított a középpontba Wade Wilson személyében, aki tulajdonképpen viccet csinált a saját univerzumából. A képregényes szubkultúra majdnem minden tagja megkapta a magáét ebben az akcióvígjátékban, és hosszú idő óta a Deadpool volt az első comic book movie, amely elsősorban önmagát akarta parodizálni (emiatt egyébként a szuperhősök utálóinak is nézhető darab). A filmben keresztezett műfajok közül ebben az esetben a vígjáték volt hangsúlyos, az akciók csak amolyan "kiegészítőként" funkcionáltak, bár azért azok is eléggé jól felépítettek és szórakoztatóak voltak.


7. Ha/Ver (2010)

film-kick_ass-2010-kick_ass_dave_lizewski-aaron_johnson-costumes-kick_ass_costume-595x335.jpg
Az előző helyezetthez nagyon hasonló filmről van szó, amely szintén az egész szuperhős-őrület kiparodizálására fókuszál. A Ha/Ver egy nyers, véres, brutális vígjáték, melynek főhőse, Dave elhatározza, hogy mindenféle előzetes képzettség és rátermettség nélkül new york-i szuperhős lesz, és leszámol a helyi rosszfiúkkal. Talán azelőtt és azóta sem készült ilyen realisztikus ábrázolása a témának - Ha/Ver bármelyik gimnazista fiú vagy lány lehetne akár, és sajnos az is kiderül, hogy a naiv lelkesedés nem mindig nyeri el jutalmát, és bizony, a valóságban nem tolerálják a magányos igazságosztói tevékenységet - ezt az illúziót hagyjuk meg a képregényeknek. Kiváló, és teljesen egyedi alkotásról van szó, nem volt kérdéses, hogy felkerül a listára.


6. Superman (1978)

superman-the-movie-1978.jpg
Egy valódi klasszikus kapott helyet a 6. helyen, amely tulajdonképpen máig az egyetlen igazán jó film ami a kryptoni igazságosztóról készült. Bár a produkció sajnos nem öregedett jól (a speciális effektek ma már azért viccesek), jelentősége a képregényfilmek között vitathatatlan. A Superman volt az első olyan szuperhősös mozifilm, amit komolyan lehetett venni - '78 előtt az ilyen jellegű alkotások még inkább gyerekeknek szóló bugyuta TV-filmek voltak, ám Richard Donner véget vetett ennek a stílusnak, és egy igazán jó munkát tett le az asztalra. Azt, hogy a Warner anno mennyire elhivatott volt a jó végeredmény érdekében, az is alátámasztja, hogy akkoriban gigászinak számító 55 millió dollárt költöttek a blockbusterre, és nem semmi sztárgárdát szerződtettek - a forgatókönyvnél Mario Puzo is közreműködött, a színészgárdában pedig helyet kapott Marlon Brando és Gene Hackman is.


5. A bosszúállók (2012)

avengers-film-screen-shot-1.png
A közönség majdnem padlót fogott amikor négy éve bemutatták a Marvel első igazi szuperprodukcióját, amelyben két órán belül egyszerre akciózik a Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Hulk, Sólyomszem, és a Fekete Özvegy is. Bevallom, én annak idején nem ájultam el ettől a filmtől, és még véletlenül sem tartanám mesterműnek, ám napjaink képregényadaptációi szempontjából nagyon meghatározó alkotásról van szó. Korábban az anyagiak, na meg a technikai fejlettség akadálya volt annak, hogy egy filmen belül egyesüljön több képregényes sztorivonal, és a találkozásukból egy ehhez hasonló zúzás teljesedjen ki, A bosszúállók viszont végrehajtotta ezt a bravúrt. Bár a rajzolt füzetek lapjain már évtizedek óta léteztek ilyen superhero-crossoverek, a mozivásznon először 2012-ben láthattak ilyet az emberek - azóta viszont szinte minden évben...


4. A holló (1994)

the-crow.jpg
A 4. helyezettnél elfelejthetjük a könnyed és poénos Marvel-világot - ugyanis A holló egy sötét, hátborzongató, és kőkemény bosszúsztori. Egy független, közepes költségvetésből elkészített képregényadaptációról van szó, amely az eltelt idő alatt a '90-es évek egyik kultuszfilmjévé nőtte ki magát. A sztori nagyon egyszerű - a holtak világából feltámadt Eric Draven egy holló segítségével felkutatja azokat a gengsztereket, akik menyasszonya meggyilkolásáért felelnek, majd sorjában megöli őket - itt nem a sztori komplexitásán, hanem a hangulati elemeken van a hangsúly. A látványvilág valami eget rengető (szerintem csak az első helyen lévő film tudta überelni), Brandon Lee pedig tökéletes választás volt főszereplőnek - eléggé köztudott, hogy sajnálatos módon épp a forgatáson lelte halálát ez a fiatal tehetség.


3. Pókember 2. (2004)

3-spider-man-2.jpg
A barátságos és közkedvelt Pókember sokak kedvenc hőse (köztük az enyém is), ennek ellenére kapott egy pár gyenge filmet az évek során. Szerencsére azonban Sam Raimi 2002-ben jól fogta meg a témát az első résszel, 2004-ben pedig még arra is rá tudott tenni egy kicsit - így jött létre a Pókember 2., amely szerintem máig a hálószövő legjobb önálló filmje. Peter Parker karakterét jobban elmélyítették és közelebb hozták a nézőkhöz, ellenfélnek pedig egy szintén népszerű és (minden gonoszsága ellenére) szimpatikus szereplőt, Dr. Octopust tették meg, amely megintcsak jó ötlet volt. Mind látványban, mind hangulatban, mind cselekményben jobbnak bizonylult a második rész az elsőnél, ami viszont aggasztó, hogy immár 12 év alatt nem tudták megütni ugyanezt a szintet.


2. A sötét lovag (2008)

dark-knight-rises-nokia-trailer.jpg
Nem lehet olyan képregényfilmes pozitív hangvételű listát készíteni, amelyben Nolan Dark Knight-trilógiája ne kerülne említésre. A brit származású rendező valóban addig szokatlan és eredeti módon közelítette meg Batman világát, így szerintem úgy lenne igazságos, ha a második helyen a komplett-trilógia képviseltetné magát. Ha viszont ki kellene emelnem egyetlen részt a háromból, mindenképp a második lenne az, mégpedig Heath Ledger rideg profizmussal végrehajtott Joker-alakítása miatt. A főgonosz szereplése olyan mértékben megdobja A sötét lovag színvonalát, hogy ma már szinte mindenki a legjobb Batman-filmként emlegeti ezt a 2008-as produkciót, ám ne feledkezzünk el Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, vagy Aaron Eckhart játékáról sem - igazi sztárparádé vonul fel tehát, A sötét lovag pedig amellett, hogy az egyik legjobb képregényfilm valaha, egy bűnügyi drámaként is megállja a helyét.


1. Sin City - A bűn városa (2005)

sin-city-marv-kevin1_masolata.jpg
Ne feledjük - a lista címe a Top 10 legjobb képregényfilm. Véleményem szerint pedig ebben az alműfajban még egyik alkotás sem tudott olyan mélyen elmerülni, mint Frank Miller, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino közös munkája. Már a Sin City képregényfüzetek is nagyszerűek, a film pedig olyan hűen adaptálja azt, hogy néha már-már olyan érzésünk van, mintha a vásznon a Miller által megrajzolt képkockák peregnének. Maga a cselekmény egy neo-noir stílusú világban (konkrétan Basin Cityben) játszódik, ahol a bűnözés olyan általános jelleggel van jelen, mint máshol a közvilágítás. Három kemény fickó különálló történetét kísérhetjük végig, amint ki-ki végigjárja a saját véráztatta útját a városban - a film rendkívül szórakoztató, és emellett még társadalomkritika is fellelhető benne. Máig egy alkotás sem hozta ilyen közel a képregényes kultúrát a mozifilmekhez, mint ez a mű - nem véletlen hát, hogy a valaha volt legjobb comic book movie-nak tartom.

Címkék: top 10
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr988945856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása