2016. augusztus 06. 08:58 - Ben Szitas

Aktuál - Suicide Squad: Öngyilkos osztag (2016)

Végre itt van az augusztus, és vele együtt talán az év egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett filmje, a Suicide Squad. A DC Comics pszichopatáinak gálaműsora alaposan felkeltette a képregényrajongók figyelmét, ám felvetett néhány kérdést is. A 2013-ban útjának indított DC-filmes univerzum ugyanis eddig finoman szólva sem muzsikált jól: Zack Snyder először egy katasztrofális Superman eredettörténettel ajándékozott meg bennünket, majd idén márciusban jött az egy fokkal talán jobb, de még mindig zavaros, kapkodó, és széles körben csalódást keltő Batman vs. Superman. A rapszodikus rendezői teljesítményt produkáló Snyder ezúttal azonban csak produceri teendőket látott el, a rendező pedig a vérgőzös és nyers akciófilmeket kedvelő David Ayer lett. Az Öngyilkos osztagra úgy ültem be, hogy itt a nagy lehetőség, hogy a DC Comics szintet lépjen a mozis színtéren - ám ez nem történt meg. Annyira nem, hogy ennél talán még Zack Snyder is jobbat rendezett volna.


A Batman vs. Superman eseményei után vesszük fel a fonalat. Miután Superman meghalt, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi lesz, ha újból érkezik a Földre egy hasonló erejű lény, aki azonban az emberiség ellen fordítja képességeit. Becsületes és tisztességes katonák életét feládozni nem lenne helyénvaló, de egy közveszélyes szociopatákból álló csapat toborzása már jó ötletnek tűnik. Így jön létre a Suicide Squad - az életfogytiglani büntetésüket töltő gyilkosokból összeállítanak egy sokszoros felügyelet alatt álló, "védelmező" alakulatot. A csapat tagjai: a profi bérgyilkos Deadshot (Will Smith), a kezelhetetlen ex-pszichiáter Harley Quinn (Margot Robbie), a csatornában nevelkedett torzszülött Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje), a megtért tömeggyilkos Diablo (Jay Hernandez), az ausztrál bankrabló Boomerang (Jai Courtney), és még egy páran. Felesleges őket felsorolni, mivel az előbb leírtak közül is csak az első két karakter bír egy minimális létjogosultsággal, a többiek csak egyszerű statiszták a filmben.


Annak ellenére, hogy már korábban kétszer melléfogtak, bizakodó voltam az Öngyilkos osztaggal kapcsolatban. Új a rendező, hősök helyett a gonoszok kapnak főszerepet, meg ezidáig (kövezzetek meg) de tetszett a DC-filmes univerzum elgondolása. Meg úgy egyébként is, azt hittem, hogy ennyi idő alatt talán már észbe kaptak a Warner Bros. irodáiban, és ezúttal egy igazán badass, profi alkotást tesznek le az asztalra. Ennél nagyobbat nem is tévedhedtem volna: a Suicide Squad már a játékidő felénél elvérzik, ráadásul még a benne rejlő potenciált sem használja ki.


A bevezetés során sikerült egyfajta pörgős, sötét, kitekeredett hangulatot megtalálni, a karakterek bemutató montázsai pedig magukkal ragadóak lettek. Az első 20 perc alatt az évek óta koplaló rajongók megkapják mindazt amire vártak: Harley Quinn először mutatkozik meg mozifilmben, ráadásul Margot Robbie a várakozásoknak megfelelő alakítást nyújt, és pontosan azt a szereplőt formálja meg, akit a képregényolvasók megismerhettek. Mindjárt az elején feltűnik Joker is, aki véleményem szerint az egyik legjobb karakter, akit a DC a világnak adott: az immár 44 (!) éves Jared Leto a tőle megszokott profizmussal kelti életre Batman főellenségét. Se nem Nicholson, se nem Ledger munkáját nem akarja másolni - az új Joker minden eddiginél jobban táplálkozik a képregényes alapanyagból, ez főleg észrevehető a karakter megjelenésén és stílusán - ebben az esetben sikerült a gengszteresebb oldaláról megközelíteni a szereplőt. De ha már itt tartunk, maga a Sötét Lovag is tiszteletét teszi a felvezetés során, és megintcsak azt kell mondjam, hogy Ben Affleck zseniálisan hozza a szereplőt, ugyanis ennél jobb Batmant nem is kaphattunk volna. Deadshot kicsit kilóg a többi vérszomjas fenegyerek közül: bár ő is hidegvérrel eltesz bárkit láb alól, fontos számára a kislánya, és tulajdonképpen minden bűne ellenére egy szimpatikus figura lett Will Smith karaktere. A gondok csak akkor kezdődnek el igazán, amikor kezdetét veszi a fő sztorivonal.


A forgatókönyv egy zűrzavaros, össze-vissza csapongó, nehezen értelmezhető kagyvasz lett. A főellenségként funkcionáló Enchantressről (Cara Delevingne) nem elég, hogy tulajdonképpen semmit nem tudtam meg a film végére, de ráadásul a karaktere számomra teljesen idegen a képregényes világtól. Üres, agyatlan, és egyáltalán nem szórakoztató akciójelenetek váltogatják egymást a produkció nagyrészében, amelyek kiegészülnek a rendkívül gyengére sikeredett tucatpoénok hangoztatásával. A helyzet semmit sem javult a Batman vs. Superman óta: rengeteg a felesleges szereplő, akik teljesen érdeketelenek a nézők számára, és a történetben sem töltenek be semmilyen funkciót. Killer Croc, Diablo, Boomerang, meg a többi lábjegyzetként jelen lévő töltelékszereplő teljesen kihagyható lenne, sőt, ki is kellett volna hagyni őket, mivel csak mégjobban összekuszálják a cselekményt. Arra számítottam, hogy a filmet Jared Leto fogja a hátán vinni, de Joker, aki már önmagában egy zseniális antagonista lehetne (nem véletlenül kértek fel a szerepre mindig A-listás szupersztárokat) ebben az esetben a mellékvágányra szorul, és fájóan kevés rivaldafényt kap. Esélyt sem adtak arra, hogy megvalósuljon az a magával ragadó one-man show, amit a korábbi két színész produkált: ezzel a film talán a legnagyobb ütőkártyáját játszotta el.


De ha mindez nem lenne elég, mint minden másik DC filmnél, a fináléban itt is elszabadul a hányingerkeltő CGI áradat, amelynél már majdnem a mozi teljes közönsége a fejét fogja. A Suicide Squadból semmi épkézláb dolog nem sül ki a végére, és a saját filmes univerzumához is maximum annyit tesz hozzá, hogy behoz egy zsáknyi új karaktert, amelyből elég lett volna hármat megtartani a végleges verzióra. A komolynak szánt jeleneteknek semmilyen súlya nincsen, az egész alkotás egy időhúzás benyomását kelti. Nincs egy valódi vezéregyénisége a produkciónak, nincs egy kiemelkedő jelenet, monológ, vagy egysoros beszólás, amire később is emlékeznénk. A soundtrack jó ízléssel lett összeválogatva, ám ezt is túlzásba viszik, és bár némely esetben javít a jeleneteken az ütős zenei betét, néha egyenesen rongálja az összképet.


Nincs mit szépíteni, számomra a Suicide Squad ahelyett, hogy elhozta volna a megváltást a DC-nek, az év eddigi legrosszabb filmje lett - ez pedig elég nagy szó az idei siralmasan gyenge blockbuster felhozatalt elnézve. Valószínűleg a sorozatot addig fogják folytatni, ameddig pénz van benne, de miután már háromszor eljátszották a rajongók bizalmát, kérdéses, hogy meddig fog fennmaradni a franchise. Rendkívül csalódáskeltő, tömény baromságról van szó - 5/10-et adok rá.

IMDB: 7,2/10

Metascore: 41/100

Rotten Tomatoes: 26%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr369083668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása