2016. augusztus 10. 10:49 - Ben Szitas

Aktuál - Rendes fickók (2016)

Számomra Shane Black legújabb filmje teljesen váratlanul érkezett: nem láttam róla előzeteseket, nem olvastam utána, és őszintén szólva nem is számítottam semmire a produkcióval kapcsolatban - egy egyszerű, nyár-eleji tucatvígjátéknak tűnt, amelyben Russel Crowe és Ryan Gosling két órán keresztül jópofiznak, és közben lepuffantanak néhány embert. Mekkorát tévedtem: a Rendes fickók számomra az év legnagyobb meglepetése volt - nem azon lepődtem meg, hogy a film szórakoztató, hanem azon, hogy összességébe véve mennyire zseniálisan jó alkotás lett.


1977-ben járunk, Los Angeles városában. Jackson Healy (Russell Crowe) saját szakállára dolgozik afféle "verőlegényként" , azaz pénzért cserébe bárkit elver, miközben arról álmodozik, hogy egyszer megszerzi a magánnyomozói engedélyt. Egy Amelia (Margaret Qualley) nevű eltűnt lány felkutatási ügyében fut bele Holland March (Ryan Gosling) magándetektívbe, akire elég nehéz idők járnak: feleségét elvesztette, és egyedül neveli kislányát, Hollyt (Angourie Rice), miközben alkoholproblémákkal is küzd. A sors úgy hozza, hogy egy kisebb nézeteltérés után Healy és March összefognak az eltűnt lány keresésében, ám hamarosan kiderül, hogy Amelia ügye kapcsolatban áll egy híres pornósztár meggyilkolásával...innentől kezdve pedig a két nyomozó vastagon belekeveredik az alvilág piszkos ténykedéseibe.


Először is kiemelném, hogy a film nagyszerűen néz ki. Az operatőri munka kiváló (mellesleg nagyon szép beállításokat kapunk L.A.-ről), a '70-es évek hangulata pedig teljes mértékben átjön a vászonról. Mind a jelmezek, mind a kocsik vagy akár a zenék sugározzák magukból azt a neonfényes, kokainnal átfűtött atmoszférát, amelyet már ismerhettünk például A sebhelyesarcúból is. Nekem nagyon tetszett tehát az a közeg, amelyben a cselekmény zajlik, de ezzel még korántsem merült ki a film erényeinek sora.


A Shane Black és Anthony Bagarozzi által írt forgatókönyv maga a tiszta zsenialitás. Ezt úgy képzeljétek el, hogy nincs egy olyan perc, amelyben a film leülne, üresjáratokról szó sincs, a jelenetkoreográfiák és a szöveg pedig simán eléri akár Tarantino szintjét. A poénok és helyzetkomikumok fantasztikusan viccesek - idén még nem szórakoztam olyan jól mozifilmen, mint a Rendes fickók esetében, de megkockáztatom, hogy az utóbbi évek egyik leghumorosabb alkotásáról van szó. Végre itt egy igényes akcióvígjáték, ami egy kicsit ellensúlyozza az Adam Sandler vagy Marlon Wayans által képviselt vizuális hulladékgyártást. Bár én ellenzem azt a hollywoodi tendenciát, hogy minden sikeres filmnek azonnal folytatást kell gyártani, ebből még azért bőven megnéznék többet is.


Ezek után már mondanom sem kell, hogy Crowe és Gosling mennyire jól szerepel együtt a játékidő teljes hosszában. A két főszereplő között kiválóan működnek az interakciók, nagyszerűen megjelenítik a hagyományos "buddy movie" stílust, és teljes mértékben hitelesek a szerepükben. Crowe valóban kemény és tekintélyparancsoló, Gosling pedig az a kissé szánnivaló lúzer-zsaru, akit mindenki azonnal megkedvel. Érdekes amúgy megfigyelni, hogy bár kettejük közül Gosling a detektív hivatalosan, Crowe karaktere mégis picivel jobbnak bizonyul a nyomozói tevékenységben. Meglepődve tapasztaltam, hogy a gyermekszereplő Angourie Rice nemhogy nem idegesítő, hanem egy teljes mértékben érett alakítást produkál, és szintén megkedvelteti magát a nézővel. A 15 éves lány sok játékidőt kapott, a két sztár mellett maximálisan helytáll, és vannak fontos momentumai is a sztoriban. Kim Basinger is szerepel a filmben - róla csak annyit mondanék, hogy én csak a megnézés után jöttem rá, hogy ő volt az a túlműtött viaszbábu, aki Amelia anyját alakította. A '80-as évek sztárszínésznőjét a felismerhetetlenségig plasztikázták, ráadásul szinte a semmiből jött elő.


Komolyan mondom, az idei év hatalmas kritikai bukásai és csalódásai között igazi felüdülés volt megnézni egy ilyen filmet. Aki szereti a minőségi szórakozást annak nagyon ajánlom a Rendes fickókat - tipikusan az az alkotás, amelynél a megtekintés után mindenkinek elújságolod a látottakat. Nagyon jó érzés volt látni, hogy Hollywood még mindig képes ilyet produkálni - 9/10-re értékelem.

IMDB: 7.6/10

Metascore: 70/100

Rotten Tomatoes: 91%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr4210115886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása