2016. december 25. 11:58 - Ben Szitas

Classic - Reszkessetek betörők! (1990)

Vannak olyan filmek, amelyeket újra és újra megnézünk anélkül, hogy megunnánk. Ezek az alkotások nem mindig mesterművek, sőt, olyanok is akadnak közöttük, amelyek nem is nevezhetőek kifejezetten jó filmeknek - mégis újra elővesszük őket. Azt hiszem, a Reszkessetek betörők is ebbe a kategóriába tartozik: annak ellenére, hogy egy rendkívül bárgyú gyermekfilmről beszélünk, minden év karácsonyának kötelező programja Kevin kalandjainak megtekintése. A hazai, és a külföldi televíziók ebben az időszakban rendszeresen műsorra tűzik Chris Columbus agyonhasznált alkotását, sőt, egyes helyeken már kifejezetten poénra veszik a dolgot. A legjobb az egészben pedig, hogy ezt egyáltalán nem bánom: a Home Alone-széria első része valahogy minden decemberben ugyanannyira szórakoztat, mint régen.


Na ez az a sztori, amit szerintem senkinek nem kell bemutatni: a McCallister-család karácsonyi vakációra készülődik Párizsba, miközben két betörő, Harry (Joe Pesci) és Marv (Daniel Stern) a megüresedő házuk ingóságaira pályázik. A család kis bajkeverője, Kevin (Macaulay Culkin) folyamatosan ki van téve bátyjai hecceléseinek, és szülei fegyelmezésének, majd az utazás előtt közvetlenül be is sokall belőlük - végül az indulás körüli nagy kavarodásban ott is felejtik a házban. Miután rokonai elrepültek, Kevin-nek meg kell birkóznia az önállóság kihívásaival, ráadásul 8 évesen egyedül kell megvédenie otthonát a rá leselkedő betörőktől.


Miért is olyan jó a Home Alone? Egyrészt, mert maga a téma mindenki számára érdekes, ugyanakkor egyszerű mint a bot, nincs tehát túlbonyolítva. Gyermekként valószínűleg mindenkinek volt része szüleivel folytatott vitákban, mindenki örült, mikor egyedül volt otthon és övé volt az egész ház, de volt, hogy az önállóság félelmetesnek tűnt, és minden ajtónk előtt elhaladó idegent potenciális betörőnek hittünk. Szerintem mindenki azonosulni tud legalább az egyik jelenettel, amely nagyban növeli a Home Alone szerethetőségi-faktorát. Ezekből a sajátos gyermekkori jelenségekből készített filmet Chris Columbus, méghozzá igen jó érzékkel: a Reszkessetek betörők kellően izgalmas, kellően tanulságos, és kellően humoros produkció. A rendezés jól sikerült (részben ennek is köszönhető a hihetetlenül magas újranézési ráta) - némely jelenet olyan kiváló érzékkel van megkomponálva, hogy még századik alkalommal is vicces. Nincs olyan, aki ne idézné fejből a "Szennyes lelkű angyalok" VHS szövegét ("Tartsd meg az aprót te mocskos állat!"), az ehhez kapcsolódó pizzafutáros jelenet képsorait, vagy Kevin frappáns beszélgetését az áruház kasszásával. Már-már klasszikus számba megy az a jelenetsor is, mikor Kevin különböző házilag készített csapdákkal elintézi a két flúgos betörőt - semmi valószerűség, vagy logika nincs a jelenetben, de mégis hihetetlenül szórakoztató az egész.


Logikát vagy valószerűséget pedig elég nagy marhaság lenne keresni ebben a filmben. Millió és egy helyen bele lehet kötni a sztoriba, a sok ésszerűtlen és következetlen bakiba, de ez itt most ki a fenét érdekel? Olyan filmről van szó, amit nem hibái ellenére, hanem hibáival együtt szeretünk - van az egésznek egyfajta rajzfilmes jellege (ez főleg a végén csúcsosodik ki). A főszerepben Macaulay Culkin rövid karrierjének legjobb játékát produkálja, bár nem mondom, hogy ebben sem lehetne kifogást találni. Lényeg ami lényeg, Culkin jó, és egyszer és mindenkorra az ünnepek állandó szereplőjévé vált alakításával. Joe Pesci és Daniel Stern egy humoros és végtelenül balek párost formál meg, néhány poénjuk azonban mára már eléggé erőltetettnek hat. Pesci-nek amúgy nem kis arculatváltás volt ez Scorsese-filmjei után. John Williams zenéje pedig szokás szerint kiválóan festi alá a produkciót, nem véletlen, hogy Columbus megtartotta őt az első két Harry Potter-filmre is.


Nem volt ez egy hagyományos filmkritika, mégpedig azért, mert nem is volt igazán célom belekötni ebbe az alkotásba. A Reszkessetek betörők nálam ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a Looney Tunes-rajzfilmek, és nem látom bármi értelmét annak, hogy felsoroljam az alkotás apró-cseprő hibáit. Karácsonykor én is mindig megnézem ezt a filmet, gyermekként imádtam, mára pedig már van benne egy nagy adag nosztalgiafaktor is: 7/10-et adnék Columbus filmjére.

IMDb: 7,5/10

Metascore: 63/100

Rotten Tomatoes: 55%

Boldog karácsonyt mindenkinek!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr8112072533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2016.12.30. 19:20:46

Erdekes lenne kozvelemeny kutatni, hanyan neztek meg megint. Illetve a tobbseg nyilvan nem nezi, hanem csak ugy a haterben megy.

Ketrec_rázza_a_majmot 2016.12.30. 19:20:50

Tényleg vannak olyan filmek, de hogy nem a Reszkessetek Betörők, az tuti! Már elsőre is hánytam tőle, és azóta ez csak rosszabbodott.

Gerberus 2016.12.30. 19:20:57

Én uszkve talán kétszer láttam mindkét részét, a másodikat még anno moziban is, de rám nem tett nagy benyomást, a takonyképű gyereket meg mindig is utáltam, szóval nekem nem okozott gondot a kikerülése, mert eszünkbe se jutott megnézni, ugyanis a család is utálja ezt a rettenetes blődlit.

gigabursch 2016.12.30. 19:20:59

Gyűlölöm ezt a foshalmot.
süti beállítások módosítása