2016. június 02. 08:55 - Ben Szitas

Classic - Szellemirtók (1984)

Manapság szinte minden évben kijön egy régi klasszikus film remake-verziója vagy folytatása, aminek én kifejezetten örülök, mivel szerintem több értelme van egy régi, de népszerű márkanévhez hozzányúlni, mint újabb, felesleges blockbuster-sorozatokat kreálni. Idén nyáron a Szellemirtók fogja megkapni a modernizált verzióját, és ennek apropóján megnéztem az első, 1984-ben elkészült filmet Ivan Reitman rendezésében, Bill Murrayvel és Sigourney Weaverrel a főszerepben...


New Yorkban járunk a '80-as évek közepén, ahol rögtön megismerhetjük a Stanford Egyetem három, kissé lökött, ám éles eszű tanoncát, akik kutatásaikban paranormális jelenségekre specializálódtak. Mivel ez egy finoman szólva is megkérdőjelezhető tudományos terület, ezért konkrét eredmények felmutatása híján hamarosan elbocsájtják Dr. Venkmant, Spenglert és Stantzot, akik ezek után magánvállalkozást nyitnak, és pénzért cserébe kezdenek el szellemirtást vállalni New York különböző részein. Mivel a városban egyre több a kísértetjárás, ezért az üzlet felvirágzik, ám ezzel a hatóságok figyelmét is magukra vonják, ráadásul eközben egy minden korábbinál nagyobb paranormális kitörés van készülőben...


Bár immár egy 32 éves filmről van szó, a Szellemirtók még most is rendkívül szórakoztató alkotás. A történet jól van felépítve, ráadásul van az egésznek egyfajta bizarr-komikus hangulata, amely szintén nagyon jót tesz neki. Nagyszerűen vegyíti a film a sci-fi és a vígjáték elemeit, emiatt egyszerre tud hátborzongató és vicces lenni, akik kedvelik a kissé kitekeredett, groteszk humort, azoknak mindenképpen ajánlott. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szkript itt-ott kissé hiányos, és nem mindenre kapunk teljes körű magyarázatot, ám ez még teljesen belefér ebben az esetben, hiszen a Ghostbusters alatti kellemes kikapcsolódás garantált.


A karakterek közül a Bill Murray által alakított Dr. Peter Venkman van középpontba helyezve, érdekes módon talán ő az a szereplő, aki a leginkább szkeptikus a természetfeletti jelenségekkel kapcsolatban. Murray a tőle megszokott figurát hozza a főszerepben, látszik rajta, hogy ő elsősorban vígjátékszínész. A másik kiemelt szereplő az ekkor már befutott színésznő Sigourney Weaver által játszott Dana, akinek a történetben kulcsfontosságú pozíció jutott, és egyébéknt közte és Murray karaktere között van egy nagyon gyengén megírt szerelmi szál is. A film romantikus részén érződik, hogy csak a megszokott hollywood-i sémák betartása miatt tették bele, egyébként enélkül a vonulat nélkül is teljesen jól működne a sztori. A többi szereplőről igazából nem sok minden derül ki - a két másik szellemirtóról azt tudjuk, hogy nagyon okosak (hiszen gondoljunk bele, mekkora ész kell egy részecskegyorsító-fegyver létrehozásához), idővel pedig jön egy negyedik tag is a csapatba, aki megkapja a "jófej-feka gyerek" funkcióját.


Nem lehet amellett elmenni, hogy egy klisékből építkező tömegfilmmel állunk szemben, de ennek ellenére a Szellemirtók mégis egy időtálló klasszikus lett. Kiemelném, hogy szerintem a képi világ zseniálisan néz ki. 1984-ben már ugyan volt CGI, ám a komputer-animációk még nagyon kezdetleges fázisban voltak ekkor - ennek ellenére az effektek szerintem ennél nem is lehettek volna jobbak. Nem azt mondom, hogy a mai szem nem veszi észre azt, hogy egy három évtizedes filmről van szó, de mégis, én itt nem találtam kivetnivalót. Mint említettem, ez a film komédia is akar lenni, és ehhez mérten az animált szellemek sem néznek ki ijesztőnek, nekem úgy tűnt, már '84-ben is elsősorban nevettető szerepet szántak nekik. Hogyha erről az oldalról nézzük, akkor még jót is tett az idő az alkotásnak.


A produkció hangulati értékén még az is dob egyet, hogy jól van filmezve (egyébként az operatőr a magyar származású Kovács László volt), szép beállításokat kapunk Manhattanről, és manapság már a retro-faktor is benne van. Összességébe véve az első Szellemirtók-film egy nagyon hangulatos popcornmozi lett, én jól elvoltam az alkotással, és szerintem ezt a produkciót ennél nagyobb dícséret nem is érheti. 8/10-et adnék rá, és nagyon reméljük, hogy az idei remake nem fogja tönkretenni - bár az előzeteseket elnézve komoly félelmeim vannak.

IMDB: 7,8/10

Metascore: 67/100

Rotten Tomatoes: 97%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr558769732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása