2016. június 28. 19:48 - Ben Szitas

Top 10 Trónok harca karakter

A Trónok harca napjaink talán legjelentősebb TV-sorozata - lehet, hogy minőségben vannak hozzá hasonló műsorok, de népszerűség tekintetében kevés széria veheti fel vele a versenyt. Mivel már a 6. évad végéhez értünk, úgy gondoltam, ideje összeszedni a 10 legemlékezetesebb karaktert a Trónok harcából, annál is inkább, mivel szerintem a sorozat legnagyobb erőssége a nagyszerű szereplőkben rejlik - nem elég, hogy Westeros világa tele van sokoldalú, változékony jellemekkel, még a hozzájuk tartozó színészi alakításokra sem nagyon lehet panaszkodni. A listában nincsenek súlyos SPOILERek, de aki még nem kezdte el nézni a szériát, vagy még nagyon az elején tart, az inkább ne olvasson tovább.


Akik a listában nem szerepelnek, de említést érdemelnek: Eddard Stark, Robb Stark, Samwell Tarly, Stannis Baratheon, Oberyn Martell, Sandor Clegane


10. Tarthi Brienne


Azért is kedvelem nagyon a Trónok harcát, mert képes volt olyan női karaktereket bemutatni, akik egymaguk is megállják a helyüket a George R.R. Martin által létrehozott kemény világban. Brienne erre kiváló példa: testalkata, és rideg, modoros jelleme miatt gyakran tesznek rá megjegyzéseket a háta mögött, ám hogyha harcra kerül a sor, bármelyik lovaggal felveszi a versenyt. A karaktere nagyon kedvelt a rajongók körében, mivel annak ellenére, hogy a harc a hivatása, a sorozat alatt bebizonyosodott, hogy szükség esetén kedves és védelmező is tud lenni.


9. Joffrey Baratheon


Egy közönségkedvenc után most következzen a televíziózás történetének egyik legutáltabb szereplője. Joffrey az az igazi csúszómászó karakter, akinek mindenki a halálát kívánja, emellett talán az első három évad legismertebb figurája is vált belőle (elsősorban hírhedtsége miatt). Nem elég, hogy teljesen jogtalanul került a Vastrónra, és megölette az első évad egyik legrokonszenvesebb szereplőjét, az is hamar kiderült, hogy Joffrey erősen pszichopata hajlamú, és Királyvár egyik legvéreskezűbb és legképzetlenebb uralkodója vált belőle. Minden sorozatba kell egy főellenség - a Trónok harcában Joffrey volt az.


8. Jaime Lannister


Nem ritka jelenség, hogy a Trónok harcában egy szereplő megváltozzon, és talán Jaime ment keresztül a legnagyobb átalakuláson. Mikor megismertük, egy undorító alak volt, aki amellett, hogy szeretői viszonyt tartott fenn a saját nővérével, még a gyűlölt Lannister-család kiskedvence is volt egyben. Aztán fokozatosan jött a fejlődés: kiderült, hogy Jaime intelligens és kötelességtudó vezető, valamint az egyetlen a családból, aki kiállt öccse, Tyrion mellett. Szóval Jaime sokat tett azért, hogy jóvá tegye korábbi hibáit, és még ahhoz is közel került, hogy a második legkedveltebb Lannister legyen a sorozatból.


7. Tywin Lannister


Tywin egy olyan szereplő, akinél már a legelejétől fogva éreztük, hogy komoly erőt képvisel. Egyszerre a Lannister-család feje és legidősebb élő tagja, valamint Westeros legjelentősebb hadura is, aki mindenkinél nagyobb befolyást tud gyakorolni a Hét Királyság politikájára. Az is jól alátámasztja a szereplő státuszát, hogy bár ő soha nem koronáztatta magát királlyá, minden uralkodóra hatást tudott gyakorolni - tipikusan olyan karakter, aki mindig képes arra, hogy a háttérben meghúzódva mozgassa a szálakat. Ám a zseniális vezetői készségei mellé egy iszonyúan kemény jellem is társult, nem véletlen, hogy még a saját gyerekei is tartottak tőle.


6. Petyr Baelish


Petyr nagyon sok mindenben hasonlít az előző helyezettre - egyrészt, ő is egy rendkívül tehetséges stratéga, másrészt, ő is azok közé a rejtélyes szereplők közé tartozik, akiknél soha nem fogjuk azt érezni, hogy igazán ismerjük, mivel mindig körbeveszi valami misztikus köd a személyét. Petyr lényegében ugyanaz a karakter, mint Tywin, csak alacsonyabb szinten - mindig tudja, hogy mikor és hová kell helyezkedni ahhoz, hogy a lehető legjobban jöjjön ki egy szituációból, ám Petyr talán némivel óvatosabb és agyafúrtabb játékos, illetve valamivel emberibb, mint a Lannisterek vezetője.


5. Cersei Lannister


Itt az iskolapéldája annak, hogy hogyan kell ábrázolni egy gonosz női szereplőt. Cerseinél már az első képkockán megtudtuk állapítani, hogy egy romlott és lelketlen nőszemély, aki gyakorlatilag mindenre képes azért, hogy nála legyen a hatalom, illetve, hogy nő létére olyan erő van a kezében, amivel érdemes számolni. A kevés jó tulajdonságához tartozik, hogy a gyermekeit oroszlán módjára védelmezi, de az is egyértelmű, hogy azok semmiben nem tesznek túl az anyjukon. Joffrey után talán a sorozat leggyűlöletesebb szereplőjéről van szó, ám annyi különbség van köztük, hogy Cersei egy sokkal elegánsabb és tekintélyesebb gonosz mint a kisfia.


4. Havas Jon


Havas Jon talán egész életében azzal küzd majd, hogy ő a nagy Eddard Stark törvényen kívül született fia. Ehhez mérten Jonra a fattyak sorsa várt, és már egészen ifjú korában felküldték a Falra, hogy az Éjjeli Őrség tagjaként védelmezze a civilizált világot a Vadaktól. Az már egészen korán nyilvánvalóvá vált, hogy Jon kiváló harcos, aki talán ott van Westeros legjobb kardforgatói között, ennek köszönhetően az évadok során egyre feljebb és feljebb jutott az Őrség ranglétráján - képes barátságosan bánni a környezetében élőkkel, de ha a szükség megkívánja, radikális döntéseket is meg tud hozni a nagyobb jó érdekében.


3. Daenerys Targaryen


Az első évad során Daenerys még egy kiszolgáltatott, ártatlan leány volt, aki folyamatosan a hataloméhes bátyja, Viserys, és férje, Khal Drogo elnyomása alatt élt. Miután azonban kiszabadult az őt felügyelő férfiak hatalma alól, kibontakoztathatta vezetői képességeit, és a Sárkányok Anyjaként arra kezdett törekedni, hogy visszaszerezze a Targaryenek elvesztett hatalmát. Bár döntései nem mindig kifogástalanok, Daenerys nem csak katonai, de spirituális vezető is, akinek megvan az ereje ahhoz, hogy gyökerestül forgassa fel a Hét Királyság politikáját...


2. Arya Stark


A legkisebb Stark-leányként Aryának mindig volt egyfajta kirekesztettség érzése - soha nem tudott olyan királylányként viselkedni, mint nővére Sansa, és valahogy mindig kilógott a sorból. Nem meglepő, hogy az életét is áthatja egyfajta bizonytalanság-érzet, hiszen a családját ért súlyosabbnál súlyosabb tragédiák után Arya a kóborló életet választotta, és bosszút esküdött mindenki ellen, akinek bármi köze volt az élete tönkretételéhez. Folyamatosan képezi magát, és nem riad vissza semmitől - véleményem szerint Arya messze a legjobb női szereplője a sorozatnak, és akár még első is lehetett volna a listán. A történetvonala folyamatosan ott van a Trónok harca legerősebb vonulatai között, és valószínűleg mindenki kíváncsi rá, hogy mi lesz végül a széria legnagyobb lázadójával.


1. Tyrion Lannister


Itt az első helyezett is, aki szintén egész életében egy számkivetett lesz. Tyrion többször említi a sorozatban, hogy a legnagyobb bűne az, hogy törpének született, mivel testi fogyatékossága kezdettől fogva rányomta a bélyegét szinte mindenre vele kapcsolatban. A királyi Lannister-családból kinézték, a nők a háta mögött nevettek rajta, a harcban pedig soha nem volt esélye senkivel szemben. Ám az éles esze, a jó humora, és a védjegyévé váló kiégett szarkazmusa szerintem a Trónok harca legjobb karakterévé teszi őt - nem hibái ellenére, hanem pont azok miatt lett hatalmas favorit a nézők között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr448852830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása