2016. október 20. 12:56 - Ben Szitas

Top 10 Star Wars karakter

A Star Wars univerzumban bőven találni emlékezetes karaktereket, hiszen páratlan, hogy egy filmes univerzum annyira részletes és gazdag legyen, mint George Lucas messzi-messzi galaxisa. Ebben a listában a 10 (szerintem) legjobb szereplőt válogattam össze a Star Wars világából - elsősorban a filmeket vettem alapul, így a kiterjesztett univerzum (videojátékok, képregények, könyvek stb.) karakterei nem fognak szerepelni. Ezenkívül, bár már útnak indult az új trilógia, Az ébredő Erő szereplői szerintem még nincsenek eléggé "készen", további kidolgozásra várnak, így a tavalyi filmből sem fognak még felkerülni erre a listára.

A listán nem szerepelnek, de említést érdemelnek: Darth Maul, Jango Fett, Mace Windu, Dooku gróf, Grievous, Jabba, Boba Fett, Lando Calrissian

Figyelem, SPOILER!

10. C-3PO

A gyermek Anakin Skywalker által készített protokoll-droid az előzmény-trilógiában meglehetősen háttérbe szorult, azonban az eredeti három filmben kiemelt szerep jutott neki. Kezdetben a Tatooine sivatagbolygóján töltötte az idejét, onnan Padmé szolgálatába került, majd a Klónháborúk után a Lázadók Szövetségénél találta magát, innen pedig hamarosan Luke birtokába jutott. C-3PO elsősorban azért hasznos szereplő, mivel kiválóan beszél szinte a galaxis minden nyelvén, ezzel pedig számos alkalommal tudott segítséget nyújtani a főszereplők csapatának - annak ellenére, hogy aggodalmaskodó, gyámoltalan, és sokszor idegesítő szereplő, volt már rá példa, hogy az ő tudása húzta ki a többieket a bajból.  

9. Chewbacca

Chewbacca a barátja, és örök társa, Han Solo szárnysegédjeként tűnt fel először Mos Eisley kocsmájában. Külsőre félelmetes, sokszor hirtelen haragú, és nagy harci erővel rendelkező szereplő, aki azonban a végsőkig hűséges, és ha valaki megnyeri a bizalmát, azt örök időkre szolgálni fogja. Chewie ott volt az eredeti-trilógia minden fontosabb csatájában, ezekből rendszerint jól is sikerült kijönnie, ráadásul (úgy tűnik) a most készülő filmekben is fontos szerepet fog kapni. Bár nem ajánlatos felidegesíteni, szorult helyzetben jól tud jönni egy hozzá hasonló vuki segítő.

8. R2-D2

R2 és C-3PO elválaszthatatlan párosából egyértelműen ez a kis asztrodroid a főnök. R2 egy elképesztően hasznos szerkezet, szinte nincs olyan helyzet, amiből ne tudná megtalálni a kiutat. A Baljós Árnyakból kiderült, hogy a naboo-i királyi szolgálódroidok között kezdte pályafutását, majd onnan sorra cserélte a gazdáit - Anakin birtokában volt végig a Klónháborúk alatt, később Antilles-kapitányhoz került, míg végül Luke-hoz csapódott a Tatooine-on. Sokszor viselkedik öntörvényűen, előfordul, hogy a saját "feje" után megy, de ennek ellenére nem is lehetne találni a Star Wars-világában nála intelligensebb droidot.  

7. Leia Organa

 Annak ellenére, hogy mindenki "hercegnőnek" szólítja, Leia egyetlen olyan tulajdonságot sem mutat, amelyet hagyományosan ehhez a titulushoz társítanánk. Az Alderaan szenátoraként kezdettől fogva elszántan küzdött a birodalmiak ellen, majd miután komolyra fordultak a dolgok, csatlakozott a Lázadókhoz is. Elszánt harcos, és nagyszerű diplomata is, a harcmezőn, és a tárgyalótermekben egyaránt megállja a helyét - még akkor sem hátrált meg, amikor kis híján kivégezték a Halálcsillagon. Annak ellenére, hogy nőként kellett helytállnia a polgárháború alatt, nagy szerepe volt abban, hogy végül a Lázadók győzedelmeskedtek az elnyomó hatalommal szemben.   

6. Palpatine császár/Darth Sidious/Az Uralkodó

Egy rendkívüli lángelme, akinek mesterkedései áthatották mind a hat epizód cselekményét, és tulajdonképpen a hetedikét is. Ő a Sith sötét nagyura, aki Darth Plagueis tanítványaként kezdte kitanulni a Sötét Oldal rejtelmeit, majd egy adott pillanatban meggyilkolta mesterét. Eltérő vélemények vannak arról, hogy hogyan került először kapcsolatba a Kiválasztottal - mindenesetre hamarosan Anakin Skywalkert is átcsábította a Sith Nagyurak közé, majd aljas módon megbuktatta a Köztársaságot, és zsarnoki uralomra tört a galaxis felett. Azt hiszem ő a legfélelmetesebb szereplő az egész Star Wars-világból: a gonoszság legmélyebb bugyraiba ment el hatalmának megszilárdítása végett, rendkívül képzett harcos, és mindenkinél behatóbban ismeri az Erő rejtelmeit, nem sokaknak volt esélye ellene. 

5. Luke Skywalker

Luke már születésekor nagy dolgokra volt hivatott, elvégre ő a Kiválasztott eltitkolt fiúgyermeke. A Tatooine homokbolygólyán nőtt fel egyszerű farmerként, ám ennél mindig is többre vágyott, és többre is volt hivatott. Életében az jelentett fordulópontot, mikor megismerte az öreg Ben Kenobit, aki rögtön el is kezdte beavatni Luke-ot az Erő használatába, majd hamarosan a kissé naiv, és esetlen fiúból a Lázadás kiemelkedő vezére lett. Társaival együtt felrobbantotta az első Halálcsillagot, kétszer is megvívott Vaderrel, a hatodik epizódra pedig ő vált a galaxis utolsó Jedi-lovagjává. Miután rendkívüli erőfeszítések árán végső győzelmet arattak a Birodalom felett, Luke megkezdte a Jedi Rend újjászervezését, azonban egy ballépése miatt hosszú évekre száműzetésbe vonult. Nem tudni mi lesz a továbbiakban, de az biztos, hogy fontos szerepet fog kapni a hamarosan érkező VIII. epizódban. 


4. Yoda

Egyértelmű, hogy a valaha volt legnagyobb Jedi-lovag ez a kis zöld lény a Dagobah-ról. Yoda múltja, és mesterré válásának története meglehetősen homályos, mikor először láttuk, már akkor több száz éves volt, azonban az is biztos, hogy soha senki nem ismerte olyan behatóan és részletesen az Erő jó oldalát, mint ő. Ha teheti, kerüli a küzdelmet, inkább az észérvekben hisz, mint az erőszakban, azonban az előzmény-trilógiából az is kiderült, hogy fénykardforgatásban is bőven otthon van. Az öreg Obi-Wan halála után ő vállalta magára Luke kitanítását, és mi sem bizonyítja jobban, hogy eredményes munkát végzett, mint az, hogy végül a fiú sikerrel járt a tőle szerzett tudásnak köszönhetően. 

3. Obi-Wan/Ben Kenobi

A "Jedi-diplomata" néven is emlegetett Obi-Wan meglehetősen ellentmondásos karakter: utál repülni, ennek ellenére a galaxis egyik legjobb pilótája - utál harcolni, ennek ellenére a valaha volt egyik legjobb vívó is. Fiatalon még kalandvágyó és forrófejű padawan volt, ám mesterré válása után egyike lett a Jedi Tanács nagy bölcseinek. Többnyire szeret a háttérben meghúzódni, csendes és higgadt szereplő, ám a rábízott feladatot mindig teljesíti, és nem mellesleg Anakin Skywalker, majd Luke mestere is volt. Kegyetlen húzás volt a sorstól, hogy éppen volt tanítványa, Vader ölte meg őt, ám még halála után is próbálta egyengetni az ifjú Skywalker útját a lovaggá válása során. 

2. Han Solo

Han a Star Wars-saga leglazább karaktere - nem érdekli őt sem az Erő, sem a Jedik és Sith-ek mítoszai - egyszerűen csak él egyik napról a másikra, miközben próbálja mindig a számára legkedvezőbb lehetőséget megragadni. Mikor megismertük, csak egy senkiházi, átlagos csempész volt, tetemes mennyiségű adóssággal a háta mögött, hamarosan azonban fény derült egy másik oldalára: ha szükség van rá, képes helytállni még a legszorultabb szituációkban is, megbízható, és talpraesett harcos, ezenkívül pedig kiváló pilóta is. A Millenium Falcon kapitányaként ő a tulajdonosa a galaxis leggyorsabb hajójának, Leia oldalán pedig egy hűséges és szerető férjnek bizonyult. Az ébredő Erőből kiderült, hogy öregségére sem vesztett humorából és állóképességéből, sorsa azonban neki is tragikus véget ért: Leiával közös gyermekük, Kylo Ren végzett vele a hetedik epizódban. 

1. Anakin Skywalker/Darth Vader

Ki más is lehetne a lista első helyén, mint az a karakter, akinek személye köré tulajdonképpen az egész Star Wars mítosz épült? Anakin apa nélkül született a Tatooine-on, és már gyermekkorában fény derült rendkívüli képességeire: 9 évesen életveszélyes fogatversenyt nyert, összerakott egy nagyszerű protokoll-droidot, és egymaga felrobbantotta a Kereskedelmi Szövetség egyik csillaghajóját. Hamarosan Obi-Wan padawanja lett - kiderült, hogy ő a Kiválasztott, aki egyszer majd egyensúlyt hoz az Erőben. Fiatal éveiben azonban nagyravágyó, önfejű, és nyughatatlan volt: talán ez is okozta, hogy sikerült őt átállítani a Sötét Oldalra. Ezek után Darth Vader lett belőle, aki minden ellentmondás nélkül a valaha volt legnagyszerűbb filmes főgonosz - mesterével közösen leigázták a Jedi Rendet, és sötét diktatúrába taszították a galaxist. Vader a valaha volt egyik legjelentősebb Sith Nagyúr, egy félelmetes, félig emberi-félig gépi kreálmány, akiből azonban (mint a végén kiderült) mégsem halt ki minden emberség - az első hely abszolút az övé. 

Címkék: star wars top 10
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr5511823503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotelhuzas 2016.10.31. 20:37:16

Palpatine szenátor volt, nem császár
süti beállítások módosítása