2017. január 02. 21:36 - Ben Szitas

Top 10: 2017 legjobban várt filmjei

Miután elbúcsúztunk az eléggé gyenge mozis felhozatalt hozó 2016-tól, jöjjön az a lista melyben összegyűjtöttem az előttünk álló év legjobban várt filmjeit. Nem akarok semmit elkiabálni, de 2017 ígéretes szezonnak tűnik, legfőképp a sci-fi és a képregényrajongók számára: régi klasszikusok fogják megkapni folytatásaikat/előzményeiket, amellett, hogy néhány új cím is feltűnik majd a piacon. Még az elején leírnám, hogy a legjobban várt filmek következnek, nem pedig a legjobbnak ígérkező filmek - ezért lehetséges, hogy a listám egy kissé "blockbuster-szagú" lesz.


A listán nem szerepelnek, de említést érdemelnek: Logan, Wonder Woman, Friday the 13th, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, Life


10. World War Z 2 (megjelenés: június 9.)


A három és fél évvel korábbi első részt sokan nem szerették: a legtöbben azt kifogásolták, hogy klisés, és túlságosan szolid módon mutatta be a Max Brooks által megálmodott zombi-apokalipszist. Nekem a könyv annyira nem tetszett (ettől függetlenül végigolvastam), és valóban, a PG-13-as besorolás egy kissé enyhe volt a témához képest. Azonban én jól megvoltam a World War Z-vel, és kíváncsian várom a hónapokon belül érkező folytatást. A legjobban az tetszett az első részben, hogy igyekezett realistán és átfogóan bemutatni, milyen lenne, ha valóban kitörne egy világméretű járvány, amely előholtakká változtatja áldozatait - nem mellékes tény, hogy a korábbi rendező Marc Forster helyére a zseniális David Fincher került.


9. Dunkirk (megjelenés: július 21.)


A II. világháború borzalmai csontig lerágott témának számítanak a filmesek körében, és szinte nincs olyan mozzanata ennek a világméretű konfliktusnak, amit még ne láttunk volna korábban: jártunk a keleti és nyugati fronton, Afrikában és a Csendes-óceánon, amerikaiak, britek, oroszok és németek szemszögéből nézhettük az eseményeket, és persze a Holokauszt rémségeiből is jutott bőven a mozinézőknek. A Dunkirk azonban mégis felkeltette az érdeklődésemet: egyrészt, a háború ezen részletét még talán nem filmesítették meg olyan sokszor, másrészt, Christopher Nolan nagyszerű rendezőnek számít az én szememben, akinek igazán érdemes figyelemmel követni munkásságát. A brit rendező a megszokott színészeit hozza filmjéhez: Tom Hardy és Cillian Murphy is szerepelni fog, ezenkívül Kenneth Branagh és a One Direction-ból ismert Harry Styles (?) is játszik majd ebben a háborús drámában, mely akár az 1958-as, azonos című produkció remake-jének is tekinthető. Most meglátjuk, mit tud Nolan ebben a számára új műfajban.


8. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (megjelenés: május 5.)


A 2014-es első rész hihetetlen sikernek örvendett: több mint 750 millió dollárt kaszált a pénztáraknál, ráadásul a közönség és a kritikusok egyaránt szerették James Gunn filmjét. A rendező visszatér a második részre is, és hozza magával a régi stábot is: Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel és Bradley Cooper egyaránt szerepelni fog a folytatásban, és még Sylvester Stallone is tiszteletét teszi majd. Nem én vagyok a legnagyobb Marvel-rajongó, ám ezt a filmet még én is kíváncsian várom, reméljük nem okoz majd olyan csalódást, mint a múlt év szuperhős-filmjei közül néhány.


7. Ghost in the Shell (megjelenés: március 31.)


Az eredeti japán anime etalonnak számít a maga műfajában, idén pedig ez a klasszikus megkapja majd az amerikai változatát is. Ennek lehet örülni vagy sem, mindenesetre a Ghost in the Shell a tavasz egyik nagy dobásának ígérkezik - Rupert Sanders még kezdő, és szűk körben ismert rendezőnek számít (itt a lehetőség a nagy áttörésre), a főszerepet pedig korunk egyik legnépszerűbb színésznője, Scarlett Johansson kapta. Bevallom, még nem láttam az animét, valahogy mindig is távol állt tőlem ez a stílus, ám a film előtt mindenképpen pótolom majd az 1995-ös eredetit.


6. Spider-Man: Homecoming (megjelenés: július 7.)


Pókember történetei mindig is külön szálakon futottak: 2002 és 2007 között Sam Raimi megrendezte az eredeti (már-már klasszikusnak számító - leszámítva talán a harmadik részt) trilógiát, majd több évnyi pauza után jöttek Marc Webb Csodálatos Pókember filmjei. A Sony gondozásában futó franchise azonban a második rész után bebukott, ezután pedig eljött az ideje, hogy a hálószövőt is beintegrálják a Marvel-filmes univerzumba. Az új Peter Parker már bemutatkozott az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, most pedig saját filmet kap, melyben feltűnik majd Tony Stark, és a Michael Keaton által alakított Vulture is. Borítékolható, hogy a film sikeres lesz, a kérdés, hogy képes lesz-e megütni azt a színvonalat, amelyet idáig csak Sam Raimi-nek sikerült elérni az első két Pókember-filmjével.


5. Alien: Covenant (megjelenés: május 19.)


Nemrég váratlanul érkezett a bejelentés, hogy 2017-ben új Alien-filmet köszönthetünk, mégpedig az első filmet is jegyző Ridley Scott rendezésében. 2012-ben megbizonyosodhattunk róla, hogy a veterán rendező neve nem garancia a minőségre (a Prometheus véleményem szerint egy unalmas, legfeljebb egyszer-nézős alkotás volt), a nemsokára érkező film pedig részben a Prometheus-folytatása, részben az Alien előzménye lesz. A szereposztás is eléggé imponáló - az előző-részben nagyot alakító Michael Fassbender, és az általam nagyra tartott James Franco is szerepel majd a filmben, sőt, Guy Pearce, és a feltörekvő tehetségnek számító Katherine Waterson is feltűnik majd Scott új filmjében.


4. T2: Trainspotting (megjelenés: március 10.)


A tavasz elején megkapjuk a britek egyik legnagyobb kultuszfilmje, a zseniális Trainspotting folytatását, amely egyaránt ad okot örömre, és némi aggodalomra is. Danny Boyle eredeti filmje 20 évvel ezelőtt jelent meg, és rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert - amellett, hogy máig minden idők egyik legsikeresebb brit filmjéről beszélünk, a '90-es évek végén szinte minden szigetországi fiatal fejből tudta a 4 skót heroinfüggő sztoriját. Boyle filmjét én is egy valódi mesterműnek tartom, éppen ezért nagyon megkönnyebbültem, mikor megtudtam, hogy a rendező a folytatásra is visszatér, és hozza magával régi szereplőt is - Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, és Robert Carlyle mind felöltik régi szerepeiket. Őszintén szólva nem hinném, hogy kell folytatást csinálni a Trainspotting-nak - jobb lett volna érintetlenül meghagyni a 1996-os remekművet - ám mostmár én is alig bírom kivárni, hogy lássam, Danny Boyle mit tud még kihozni ebből a sötét, nyomasztó, de mégis rendkívül szórakoztató történetből.


3. Justice League (megjelenés: november 17.)

 
Nagyon nem megy a DC-nek a filmes univerzumuk építése...2016-ban hónapokig harsogta az internet, hogy mennyire rossz volt a Batman vs. Superman, az irreálisan felhypeolt, majd katasztrofálisan félresikerült Suicide Squad-ról nem is beszélve. Azt hiszem, tavaly a DC és a Warner közreműködésének köszönhettük az év két legnagyobb csalódását, a rajongók pedig mostmár alig várják, hogy végre megnézhessenek egy igazán jó filmet ebből a franchise-ból - ugyanis idáig ez az élmény teljesen elmaradt. Jövőre is két alkotással rukkol elő a DC Comics: először jön majd a Wonder Woman, majd következik az évek óta várva-várt Justice League is. Zack Snyder fogja tető alá hozni ezt a szuperprodukciót, amely nem teljesen megnyugtató, tekintve, hogy idáig kettőből kétszer nem sikerült megnyernie magának a DC-fanokat. Azonban a siker még így is szinte garantált, mivel igáig soha nem fordult elő, hogy egyazon filmben láthassuk Batman-t, Superman-t, Wonder Woman-t, a Flash-t, és Aquaman-t is. Jó lenne azonban, ha a gigászi bevételek mellett mostmár egy magas színvonalú filmet is be tudna mutatni a DC-franchise.


2. Star Wars: Episode VIII (megjelenés: december 15.)


A nyolcadik epizódot jelenleg még csak titkok és találgatások övezik - semmi trailer, vagy kiszivárgott jelenet nincs idáig - amit tudunk, hogy Az ébredő Erő folytatását fogjuk megtekinteni decemberben, és feltehetőleg Rey Jedivé-válását követhetjük majd figyelemmel. A 2015-ös hetedik résztől én nem voltam elájulva, azonban egy szórakoztató és színvonalas filmnek tartom, amely kiválóan előkészítette az új Star Wars-trilógiát. A nemrég megjelent Zsivány Egyes alátámasztotta azt, hogy a Disney jó kezekben tartja a sorozatot, a film rendezője pedig a tehetséges Rian Johnson lesz majd. Úgy gondolom, egyelőre bizakodhatunk a nyolcadik epizóddal kapcsolatban, ráadásul utoljára láthatjuk majd Carrie Fisher-t a filmvásznon. A korábbi részből több karakter még bővebb kibontásra vár: nem tudni, mi lesz Kylo Ren-ből, milyen szerepet fog betölteni Luke, vagy mit kezdenek majd Poe Dameron karakterével - ezek a kérdések mind idén decemberben lesznek megválaszolva (remélhetőleg).


1. Blade Runner 2049 (megjelenés: október 6.)


Nem tartom hibátlan alkotásnak az 1982-es Szárnyas fejvadászt, azonban kétségtelen, hogy egy megkerülhetetlen sci-fi klasszikusról van szó, melyben Harrison Ford egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta, Ridley Scott pedig egyik legjobb filmjét tette le az asztalra. A lenyűgöző látványvilággal megáldott retro-mozi idén fogja megkapni folytatását - a trailer alapján azt már biztosra vehetjük, hogy Harrison Ford visszatér, a főszerepet pedig ezúttal Ryan Gosling kapta meg. A film helyszínével kapcsolatban csak találgathatunk idáig - nem tudni, hogy a következő Szárnyas fejvadász a poszt-apokaliptikus Földön, Los Angeles-ben, vagy akár a Marson fog játszódni - az viszont biztos, hogy Denis Villeneuve korunk egyik legígéretesebbnek számító rendezője, aki az Érkezéssel véleményem szerint a tavalyi év egyik legjobb filmjét tette le az asztalra. Eddigi munkáit elnézve remélhető, hogy sikerül megtartania az elvárt színvonalat következő filmjére is...

Címkék: top 10 2017
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr7912092401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luc Mandelor 2017.01.03. 09:32:17

A World War Z 2 nagyon várós, az első rész az egyik legnagyobb kedvencem. De a legjobban várós az Alien:Covenant....a trailer alapján jó kis Alien-filmet fogunk kapni.

$pi$ 2017.01.03. 09:32:26

Szinte kivétel nélkül sz.r amerikai mocsok. Szuperhősök, meg zombifilm, nyolcadik bőr lehúzása. Igazából csak a blade runner tűnik normálisnak, de még az is második bőr.

Ezeknek a nagy része megint felejtős.

Scott Pilgrim 2017.01.03. 09:32:37

apró megjegyzés, de kizártnak tartom, hogy még idén lesz World War Z 2:
- Finchert csak pletykálták, semmi hivatalos bejelentés
- előkészületekről, castingról nulla hír, szóval még valószínűleg el sem kezdték
- Fincher nem hiszem, hogy egy pillanatig is elgondolkozott azon, hogy megrendezze
- ha mondjuk holnap nekifognak forgatni, akkor sem tudnak elkészülni a bemutató idejére, ekkora produkciókat nem fél év alatt készítik el, és jelenleg még csak ott tartanak, hogy van egy draft, amit most éppen újraír az Utópia írója, szóval ha jól gondolom, nincs még kész forgatókönyv, nagyon az elején tartanak

Persze, előfordulhat, hogy mégis csak készül ez a film, sőt, az, hogy az Utópia írója írja újra, azt is jelezheti, hogy Fincher erősen gondolkodik rajta, és már ő hozta be őt a projektbe (ugye remake-elni akarta az Utópiát az HBO-nak az eredeti alkotóval), de Finchert ismerve amíg el nem csattan az első csapó, addig még bármi történhet, rekordszámú projektből ugrott ki váratlanul az elmúlt években, például legutóbb az Utópia remake-ből is, mivel rohadt makacs (vagy az van, amit ő akar, az utolsó kockáig és dollárig, vagy szimplán faképnél hagyja a produkciót, az Indiewire összerakott egy 4 oldalas cikket egyszer az összes projektről, ami egy ponton Fincher tervei közt szerepelt, de aztán dobbantott).

Viszont, ha a legoptimistább verziót is nézem, akkor jövőre jön leghamarabb a film. Kivéve, ha valahol, teljes titokban már rég forgatják, és sikerült 2016/2017-ben eltitkolni egy ekkora produkció munkálatait, mert akkor megemelem a kalapomat előttük.

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2017.01.03. 09:34:39

@Scott Pilgrim: Úgy láttam idén nyárra van bejelentve a film, bár eddig tényleg nagy a csend körülötte...

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2017.01.03. 09:37:09

@$pi$: Ennél a listánál nem a minőség volt a lényeg, hanem hogy mely filmeket övezi a legnagyobb várakozás. Őszintén szólva, szerintem a listán szereplő filmek közül néhány egyáltalán nem lesz jó, sőt...

pmate95 2017.01.03. 10:56:31

Én is az Utazók-at várom, január 12 a premier, kíváncsi vagyok, milyen lett. Persze a SW a favorit, de hol van még a december :"D

$pi$ 2017.01.03. 10:56:54

@Ben Szitas: Értem. De akkor miért várják annyira az emberek, ha eleve tudjuk, hogy gyengék lesznek?

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2017.01.03. 11:16:35

@$pi$: Ezen az elven működik a filmipar: a magas költségvetésű produkciók biztosra mennek. Itt van például a DC-sorozat: idáig hiába voltak szarok a filmek, mégis kizárt dolognak tartom, hogy akik az eddigi részeket látták, azok ne menjenek majd el a Justice League-t megnézni. A sorozat, meg a képregények iránti rajongás az emberek fejében felülírja az eddigi rossz tapasztalatokat, így bármilyen gyenge is legyen a film, mégis várják, és meg is fogják nézni.
süti beállítások módosítása