2016. december 23. 17:08 - Ben Szitas

Top 10: 2016 legjobb filmjei

Mivel lassan az év végére érünk, úgy gondoltam, itt az ideje megírni a 2016-os összegző listámat, amelyben az idei legjobb filmeket veszem sorra. Őszintén szólva, 2016 finoman szólva sem volt a legjobb szezon - az év nagy érdeklődéssel övezett blockbuster mozifilmjei sorra csalódást keltettek (pl.: Batman Superman ellen, X-Men: Apokalipszis, Suicide Squad), és szinte minden hétre jutott egy-egy borzalmas produkció, amelyeket jobb minél hamarabb elfelejteni. A most következő, legjobb filmek toplistájában lévő alkotások sem hibátlanok, ugyanakkor ezek voltak azok a filmek, amelyek véleményem szerint felértek az elvárásokhoz, és igazán jó moziélménnyel ajándékozták meg a nézőket.


Kiegészítésként megjegyezném, hogy a listába azokat a filmeket vettem be, amelyek hivatalosan (tehát az IMDb besorolása szerint) 2016-ban jelentek meg. Éppen ezért nem lesz Aljas nyolcas, Spotlight, A visszatérő stb., mivel ezek a filmek még tavaly kerültek kiadásra. Azonban vannak olyan alkotások is, amelyek az USA-ban már mozikban vannak, itthon azonban még mindig nem hozzáférhetőek, ezért én sem tudtam őket megtekinteni, holott ígéretes produkcióknak tűnnek - ezekről a filmekről majd a lista végén külön említést teszek.

A listán nincsenek fenn, de említést érdemelnek: Zootropolis: Állati nagy balhé, A dzsungel könyve, Vademberek hajszája, Doctor Strange 


10. Vaksötét


Nagyon nehéz rávennem magamat, hogy moziban megnézzek egy horrorfilmet - ez a műfaj már számos gyengébbnél gyengébb alkotást produkált, és abban is kételkedtem, hogy idén még bármi újat tudnak nekem mutatni ezen a téren. A Vaksötét c. film sem találta fel a spanyol viaszt, hiszen bőven akadtak benne klisés és kiszámítható jelenetek, no meg logikátlan hülyeségek - mégis egy igazán jól sikerült horror lett belőle. A cselekményvezetés dinamikus, és olyan feszült, hogy egy pillanatra sem engedi lankadni a néző figyelmét - a másfél órás film mintha 10 perc alatt lepergett volna. Nagyon tetszett továbbá az a koncepció, hogy az egész történet egy lepusztult házon belül zajlott le, a főgonosz pedig nem valami elvont, természetfeletti lény volt, hanem csak egy vak öregember, aki a tulajdonát védte. Pörgős, csavaros, és nyomasztó filmről van szó, ami teljesen megfelel a borzongani vágyó nézők igényeinek.

Bővebben itt.


9. Sully: Csoda a Hudson-folyón


A legtöbb filmrajongó szeme felcsillan, mikor meghallja, hogy új film készül Tom Hanks főszereplésével, az öreg ugyanis még mindig ott van a legnépszerűbb színészek táborában. A Sully igaz történetet dolgoz fel, a film bemutatja Chesley Sullenberger kapitány hőstettét, amint 2009-ben a hajtóműhibás gépét sikerült letennie a Hudson-folyón, ezzel számos életet megmentve. Annak ellenére, hogy kevés a lényegi történés, és ezt a sztorit akár 30 percben is el lehetett volna mesélni, Clint Eastwood jól oldotta meg rendezői feladatait, és sikerült kihoznia egy olyan drámát, amely bemutatja az egyszerű kisemberből hőssé vált pilóta küzdelmét az őt igazságtalanul felelősségre vonó vizsgálóbizottsággal szemben. Nem lesz a filmből örök érvényű klasszikus, ám a játékidő kellemesen eltelt alatta, és jó érzés volt látni az emberek közötti összefogást, na meg azt, hogy a hétköznapokban is előfordulhatnak "csodák".

Bővebben itt.


8. Cloverfield Lane 10.


Eléggé érdekes filmről van szó: 2008-ban jelent meg a Cloverfield c. produkció, idén pedig a Cloverfield Lane 10., amelyről nem lehet eldönteni, hogy ez most folytatás, előzmény, vagy spin-off akar lenni - lényeg ami lényeg, egy igazán feszült és izgalmas thrillert köszönthettünk tavasszal. Ismét egy egy helyszínen játszódó filmről van szó, az a helyszín pedig nem más, mint egy elzárt, földalatti bunker, amelyben hárman laknak: a rejtélyes körülmények között odakeveredett Mary Elizabeth Winstead, a szintén "fogoly" státuszban lévő John Gallagher, és félőrült "fogvatartójuk", John Goodman. Hármuk között kibontakozik egy olyan történet, amely néhol sitcom-ra, néhol kamaradrámára, néhol véres horrorra emlékeztet - ismét egy meglepő csavarokkal, és cseles történetvezetéssel ellátott filmről van szó, amellyel csak az a baj, hogy nem kifejezetten újranézős alkotás.

Bővebben itt.


7. Legendás állatok és megfigyelésük


A Legendás állatok az év egyik legjobban várt filmje volt - ez nem is véletlen, ugyanis a Harry Potter franchise egyike minden idők legsikeresebb filmsorozatainak, és borítékolható volt, hogy erre az alkotásra is tömegével mennek majd az emberek. A legjobb az egészben pedig, hogy a film nem okozott csalódást - ugyan megvoltak a maga hibái, és suta megoldásai, ám nagyon szórakoztató és hangulatos produkció lett a végeredmény. A '20-as évek New York City-je és a benne megbúvó varázsvilág nagyszerű körítést adott az eseményeknek, sokakkal ellentétben én bírtam Eddie Redmayne játékát, a film pedig tovább bővítette Harry Potter univerzumát, amely ezidáig leginkább csak a Roxfort kastélyára korlátozódott. Talán a sztori legnagyobb hibája, hogy pont a címben szereplő legendás állatok a legkevésbé érdekesek a filmben: Gellert Grindelwald mesterkedései, a varázslók szegregációja, és a sötét obskurus sokkal izgalmasabb adalékai voltak a történetnek.

Bővebben itt.


6. Amerika Kapitány: Polgárháború


Ha új Marvel-filmet harangoznak be, én legtöbbször csak legyintek, mivel a szuperhősök áradatához már bőven hozzászokhatott az ember az utóbbi időben, számomra ez már nem túl érdekes téma. Azonban az Amerika Kapitány-trilógia záró részében egy eddigiektől némileg különböző, kissé újító jellegű alkotást csodálhattunk meg. A Marvel-hősei most nem egy szupergonosz, hanem egymás ellen küzdöttek, méghozzá fantasztikusan látványos módon - az akciójelenetek nagyszerűen sikeredtek, a történet pedig komolyabb jellegű volt az eddig megszokottakhoz képest. A Polgárháború a Marvel-franchise eddigi legsötétebb epizódja, ám a humor így sem hiányzik belőle, ráadásul új hősöket is behozott az eddigi garnitúrába: a Fekete Párduc és Pókember már sokaknak hiányoztak a csapatból. Látványos, és meglepően jó film volt ez, amely bizonyította, hogy néha azért érdemes jegyet váltani a Marvel filmjeire is.

Bővebben itt.


5. Deadpool


Itt a másik szuperhősfilm, ami nagy médiavisszhangot keltett az idén. A Deadpool egy relatíve alacsony költségvetésből készült film, egy relatíve szűk körben ismert hősről, aki végre megkaphatta saját egész estés filmváltozatát. Míg az év többi képregényfilmjei nagyon komolyan vették magukat, és nagyon sötétnek és ridegnek akartak tűnni, a Deadpool simán felrúgta ezt a tendenciát, és egy rendkívül vicces akcióvígjáték lett a végeredmény. A Ryan Reynolds által alakított főhős (vagy inkább antihős) egy percig sem vette komolyan magát, és viccet csinált az egész képregényőrületből, sőt, még a saját történetéből is - éppen ezért, akik utálják az évről évre folytatódó szuperhősmániát, azoknak is érdemes megtekintenie ezt a fekete humorral bőven ellátott alkotást. Bár az akciójeleneteken néhol meglátszott az alacsony büdzsé, és a poénok közül is volt, ami kissé félrement, a Deadpool nagyszerű adalékanyag a képregényfilmek táborába.


4. Hell or High Water


Amerikában és itthon is egyaránt nagyon sokaknak tetszett a Hell or High Water, amely bemutatja az igazságtalanul kizsákmányolt Howard-család küzdelmét a bankokkal szemben. Több műfaj is kereszteződik ebben az alkotásban - egyrészt, egy nagyszerű akciófilm, mivel számos bankrablást végigkövethetünk, melyek túlzásoktól mentesen, realisztikus módon lettek kivitelezve, és talán a produkció tetőpontjait képezik. Másrészt, egy igazán megindító dráma, melynek kiváló hátteret szolgáltatnak Texas állam kopár vidékei, és az ott uralkodó vadnyugati szabályok. Chris Pine és Ben Foster jól működnek együtt a vásznon, Jeff Bridges pedig szintén jól formálja meg az őket árkon-bokron keresztül üldöző, nyugdíjazás előtti sheriffet. Nem egy túlságosan lendületes film, de komoly, és aktuális tanulsága van - valószínűleg sokan azonosulnak majd a két bankrablóval, minden bűnük ellenére is.

Bővebben itt.


3. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet


Számomra ez volt az év legjobban várt filmje, és ahelyett hogy csalódtam volna (mint idén már többször), a Zsivány Egyes nem csak 2016 egyik legjobb filmje, hanem az eddigi egyik legjobb Star Wars rész is lett az én szememben. A sztori lassan indult be, és a szereplők sem voltak mind túlságosan izgalmasak, ám ezt bőven ellensúlyozta a fantasztikus látványvilág, és a lehengerlő hangulat, amivel Gareth Edwards filmje rendelkezett. Jó érzés volt visszatérni a klasszikus trilógia díszletei közé, újra látni a Birodalom rémuralmát, és a kevés lázadó kétségbeesett és kilátástalan küzdelmét - Felicity Jones kiválóan játszott a főszerepben, és a stáb többi tagját sem érhette panasz. Szomorkás hangulatú, hősies történet volt ez a messzi-messzi galaxisból - tisztában vagyok vele, hogy rengeteg utálója van a filmnek (és valószínűleg bármit csinál a Disney, mindig lesznek fanyalgók), számomra ez a produkció egy igazi profi munka volt, már alig várom, hogy újra megnézzem.

Bővebben itt.


2. Rendes fickók


Hatalmas meglepetésként könyveltem el a Rendes fickókat: arra számítottam, hogy egy jópofizós, olcsó poénokkal, és klisés sztorival operáló tucatfilm lesz a nyár eleji felhozatalból. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna: Shane Black filmje annyira tetszett már első látásra, hogy ezen a listán sem lehetett kétséges a dobogós helyezése, sőt, majdhogynem az év legjobb filmjének tartom. Ryan Gosling és Russel Crowe között tökéletesen megvan az összjáték, a sztori izgalmas és jól megírt, a díszletek fantasztikusan visszaadják a '70-es évekbeli Los Angeles hangulatát, emellett pedig a film rendkívül vicces, ráadásul intelligens humorral rendelkezik. A Rendes fickók egy igazi retro-mozi, amely megidézi a klasszikus akcióvígjátékokat, és amolyan tisztelgésként is felfogható a műfaj előtt - aki még nem látta, de szereti az igényes filmeket, az mindenképp pótolja, hiszen ez egy kötelező darab idénről!

Bővebben itt.


1. Érkezés


Nem állítom, hogy ez minden idők legjobb filmje, és abban sem vagyok biztos, hogy az Oscar-díjakig hátralévő filmek közül egyik sem fogja felülmúlni, ám ezidáig számomra az Érkezés volt 2016 legjobb alkotása. A jövőre érkező Blade Runner 2049 munkálataival elfoglalt Denis Villeneuve az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb sci-fi-jét tette le az asztalra - a művészfilm és a tömegfilm határán egyensúlyozva mesélte el egy olyan idegen-invázió történetét, ahol nem a gyilkoláson, félelmen és pusztításon volt a hangsúly, hanem az idegen faj megismerésén, és a két eltérő világ közötti kommunikáción. Ez első blikkre nem egy túl érdekfeszítő téma (éppen ezért sokan az Érkezést is unalmasnak és lassúnak találták), ám visszafogott tempója ellenére a film fenntartja az érdeklődést, végül pedig egy igazán elgondolkoztató üzenettel zárul. Talán az egész alkotásra is ez a legjobb szó: elgondolkoztató - a film megnézése után még sokáig töprengtem a látottakon. Összességébe véve az Érkezés véleményem szerint egy nagyon szép, egyedi, és okosan megrendezett sci-fi, amelyre szívesen emlékszek vissza 2016 mozifilmjei közül.

Bővebben itt.

Itt vannak azok a filmek, amelyeket még nem láttam, de mindenképp pótolni fogom:

Manchester by the Sea

Jackie

Moonlight

Kaliforniai álom

Hacksaw Ridge

 

Ezek lettek volna tehát 2016 legjobbjai véleményem szerint. Hamarosan jönni fog a 2017 legjobban várt filmjeit tartalmazó toplistám. Köszönöm ha végigolvastad, és addig is kellemes ünnepeket minden kedves olvasómnak!

 

 

Címkék: top 10 2016
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thechiller.blog.hu/api/trackback/id/tr9012069987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbal 2016.12.25. 11:49:19

Pár napja jelent meg szintén nálatok, a 10 legrosszabb film és abban benne volt ebből a listából 3 is. Akkor most mit nézzek karácsonykor? Mi az igaz?

Boldog Karácsonyt,
P.

for-avar 2016.12.25. 11:49:23

ez olyan Vágó Istvános...fele sem igaz

paráznabillegető 2016.12.25. 11:49:25

kibaszott gyenge felhozatal.
de ez nem a te hibád.

blaubner 2016.12.25. 11:49:27

a könyvelő?
szvsz simán veri a listán lévők felét :-))

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2016.12.25. 12:43:09

@jobbal: Nem igazàn èrtem, az idei 10 legrosszabròl mèg nem posztoltam listàt.

Ben Szitas · http://thechiller.blog.hu/ 2016.12.25. 12:44:07

@paráznabillegető: Igen, ahogy írtam is, nem ez volt a legjobb filmèv, bàr mèg az Oscarig lehetnek meglepetèsek

Dr.Démonmac1 2016.12.30. 19:20:13

Szerinted..
szerintem meg a zsivány 1, inkább gyerekeknek készült, rendkívül bugyuta és egyszerű forgatókönyv alapján.
Bár látványos, de ennyiben ki is merül a nagy HÚ!

Ya Basta! 2016.12.30. 19:20:24

hat .. ez vegul is egy lista ami, mint altalaban eleg szubjektiv. Picit PR szaga van ennek a cikknek, mintha egy mozi allitotta volna ossze.
a listabol csak 1 filmel ertek egyett - ERKEZES - ..

E5 2016.12.30. 19:20:38

Fura egy izles. Ez meg jo filmek listanak se jo, nem hogy a legjobb 10. Voltak jo nem amcsi filmek is de meg magyar is. Lehetbe boviteni a tarhazat es nem csak hollywoodi filmeket sorolni
süti beállítások módosítása